Hiljaiset julkaisut osa 73 – Various: Toinen Käsittely – Kunnianosoitus Alivaltiosihteerille (CD; Hiljaiset Levyt HILL-020) 1995

1990 oli ilmestynyt ensimmäinen todella iso tribuuttilevy – tai ainakin ensimmäinen, jonka minä noteerasin. Se oli Elviksen biiseistä tehty The Last Temptation Of Elvis, jolla esiintyi monia suosikkejani kuten Lemmy, Jesus And Mary Chain, Cramps, Pogues, jne. Pidin tuosta levystä, sen ideasta ja muutamasta varsin omaperäisestä tulkinnasta. Sitä levy mietiskellessä tuli ihmeteltyä, että miksipä tällaista ei ole tehty Suomessa. Siitä ei sitten ollutkaan kovain pitkä matka siihen, että ajatus että Hiljaiset Levythän voisi tehdä Suomen ensimmäisen tällaisen albumin. Alivaltiosihteerin kanssa oltiin jo duunattu yhtä sun toista ja yhtyeellä oli riittävän iso biisiarsenaali, joten se oli luonnollinen valinta tähän. Jotenkin siihen Alivaltiosihteerin kokonaistaideteosmeininkiin tämä tuntui vielä istuvan erinomaisesti. Ehdotin asiaa bändille ja innostus oli melkoinen. Siispä tuumasta toimeen.

Levy piti tietenkin tehdä halvalla, joten aluksi ajatus oli, että lähinnä Hiljaisten bändit äänittäisivät biisejä kun tekisivät muuta omaa materiaalia. Muutamia muita hyvien kavereiden bändejä pyydettiin mukaan, ainakin Pojat ja Eläkeläiset. Aivan yllättäen homma lähti todella vierimään. Alivaltiosihteeri tyypit olivat kertoilleet tekeillä olevasta levystä ja bändejä alkoi ilmoittautua. Myös Viitasen Jani oli puhunut levystä Yölle ja Popedalle, joista levyn idea oli hauska. Pian Jani toimitti minulle ilman mitään maksua Yön, Popedan ja Raaka-Arskan masterit. Aknestikin Jukka Takalo lähestyi viestillä ja vaati, että heidän iskelmäprojektinsa Satu & Vaahtopäät on pakko ottaa mukaan levylle. Sieltäkin tuli masteri ilman kuluja. Pian oltiin siinä pisteessä, että jouduttiin sanomaan jo kiitos ei, kun levyllinen materiaalia alkoi olla kasassa.

Pari erikoisempaa palaa on vielä mainita: Yksi Ruusu on naiskuoro, jossa lauloi työkaverini Kati Pääkkönen. Levystä oli tullut puhe työpaikan kahvipöydässä ja Kati kysyi, voisiko heidän kuoronsa tulla levylle – totta kai. Riksa & Iloa Ja Valoa oli Alivaltiosihteerin silloisen bussikuskin Riksan tätä varten kokoama kokoonpano. Levyllä Alivaltiosihteeri coveroi itseään. Alkuperäisellä Niin Hyvä biisillä laulajana oli Satu Kurvinen, tälle tribuuttilevylle tehtiin versio, jossa laulajana oli Matti Toivonen. Tampere No Stars, joka sanoisinko kaatuu läpi Jukka Junttila Kustantaa Meidän Levyn biisin, oli minä, Jani ja Hipposen Kari. Siinä ei edes pyritty alkuperäistä biisiä versioimaan, livenä yhdellä otolla äänitettiin rämistely, jossa hakkaan epätahtiin rumpuja ja huudan sanoja, Jani soittaa kitaralla jotain ja Kari jotain muuta.

Kannet levyn teki tutuista sarjakuvapiirtäjistä Christer Nuutinen ja kannet kasaan laittoi Soundin legendaarinen latoja Japa Mattila.

Levyn julkaiseminen oli sekin aivan omaa luokkaansa. Julkkarikeikkoja tehtiin kaksi: 3.3.1995 Helsingin Tavastialla ja 4.3.1995 Tampereen Tullikamarille. Helsingissä esiintyivät Alivaltiosihteerin lisäksi Pojat, Punk Lurex Ok, Eläkeläiset, Advance Art + liuta yllätysvieraita. Tampereelle puolestaan Eläkeläiset, Slobo Horo, Advanced Art, Pojat, Punk Lurex ok ja vieläkin isompi liuta vierailevia tähtiä.

Tämä oli kaikkensa aivan käsittämättömän hauska projekti tehdä.

Levyn biisilista on:

Yö: Te Olette Huono Yleisö

Klamydia: Mainion Seuramiehen Huonompi Päivä

Punk Lurex Ok: Nasta Kaupunki

Yksi Ruusu: Lapsena Kun Me Mentiin Tien Sivuun

Popeda: Mauno Henrik Koivisto

Love Handles: Tylsää

Jalla Jalla: Rock Against Something (Alkuteos Auktoriteetti Rock)

Pojat: Esteitä Maailmanvalloitukselle

Satu & Vaahtopäät: Koko Kansan Hitti

Advanced Art: Mainio Seuramies

Eläkeläiset: Tahdon Olla Tarvajärvi

Tehosekoitin: Ujo

Riksa & Iloa Ja Valoa: Ennen Oli

Slobo Horo: Avanturist (Alkuteos Seikkailija)

Raaka-Arska & Rengasraudat: Sä Oot Alright

Alivaltiosihteeri: Niin Hyvä

Tampere No Stars: Jukka Junttila Kustantaa Meidän Levyn

Vastaa