Hiljaiset julkaisut osa 58 – Alivaltiosihteeri: Tää Aika Muistuttaa 90-lukua EP (CD-EP; Hiljaiset Levyt HICKS-036) 1993

90-luvun alussa ei vielä tunnettu formaattiradioita ja radiot soittivat laajasti uutta musiikkia ja varsin laaja-alaisesti. Radiosoitto oli tuolloin erittäin tärkeää, paitsi artistin markkinoinnin kannalta, niin myös radiosoitoista saatavien Gramex-korvausten takia – tai no Gramex korvaukset olivat merkittäviä Yleisradion soitoissa, kaupallisella puolella ne olivat suht vaatimattomia.

Radiot siirtyivät erittäin nopeasti vinyylistä CD-formaattiin, sen näppäryyden takia. Kovalevysoitto ei vielä tuossa vaiheessa ollut tullut alalle. Joten jos biisin halusi radioon soimaan, oli se julkaistava CD:nä. Alivaltiosihteeri on Hiljaisten artisteista se radioystävällisin, joten se sai luvan avata CD-singlejen julkaisemisen. Tai no CD-EP:stähän tässä on kyse sillä levy sisälsi neljä biisiä: Seikkailija / Niin Hyvä / Tää Aika Muistuttaa 90-luka / Esteitä Maailmanvalloitukselle (Live). Näistä Niin Hyvä ja Esteitä Maailmanvalloitukselle olivat vanhempaa perua ja ne oli tehty jo Tasavallan Presidentti II LP:lle. Niin Hyvä oli muuttunut matkan varrella niin paljon, että se katsottiin aiheelliseksi tehdä uusiksi. Esteitä Maailmanvalloitukselle napattiin jostain liveäänityksistä, en muista miltä keikalta.

Kolme studiobiisiä äänitettiin Harasoo Studiolla 16.-17.1.1993. Miehitys kontrollihuoneessa oli sama kuin Yeah Baby Yeah levyllä, eli äänittäjän Jani Viitanen ja tuottajana Kari Hipponen. Uudet biisit (Seikkailija ja Tää Aika Muistuttaa 90-lukua) tulivat löytymään näinä samoina versioina syksyllä julkaistulta Taustamusiikkia Kansannousulle pitkäsoitolta. Loput tuon albumin biiseistä äänitettiin kesäkuussa 1993. Miksi EP:n biisijärjestyksessä Seikkailija on laitettu ensimmäiseksi, jolloin se olisi ollut se radiosoittobiisi? Siten en muista, mutta ihmettelen kovasti edelleen järjestystä, sillä itse olen aina pitänyt Tää Aika Muistuttaa 90-lukua yhtenä Alkkarien parhaana biisinä.

Kansien tekijäksi valikoitu tällä kertaa sarjakuvia tekevistä tutuistamme Christer Nuutinen. Mitään ohjeita Christerille ei annettu kansien suhteen, eli älkää kysykö minulta mitä Godzilla Alivaltiosihteeri kannessa symboloi. Levyt valmistettiin Itävallassa DADC tehtailla. Kansakunnan Selkärankakin tietysti tehtiin. Sitä ei voitu liittää levyyn, joten levyssä on vain maininta, että Selkärangan voi tilata laittamalla postia Hiljaisten Levyjen postilokero-osoitteen. Levy ilmestyi 22.3. 1993.

Vastaa