
Sitä en muista missä se oli, kun joskus Woimasoinnun Hannun kanssa alkusyksystä tapasimme. Kaiken näköistä juteltiin ja jotenkin tuli puheeksi punkbändien joululevyt. Jompikumpi meistä sanoi, että olisi kiva julkaista joululevy ja toinen sanoi, että niin olisi. Niin siinä sitten saman tien päätettiin, että julkaistaan kokoelma, jossa on kummaltakin levy-yhtiöltä useampi bändi. Olisikohan ollut niin, että Hannulla oli jo yksi biisi valmiina?
Hannu: ”Woimasointu julkaisi 2002 Surfpoika Rexin eli Luonteri Surf, Pojat ja Rehtorit -orkesterien jouluep:n. Tämä tietysti oli saanut inspiraation Poko Rekordsin Ne Luupojat Surfin (Luonteri Surf, Pojat ja Ne Luumäet) kahdesta jouluep:stä 90-luvulla. Tämä oli niin mukava projekti (levyjä toki on vieläkin myynnissä (kaupallinen tiedote)), että toinenkin joululevy olisi hieno tehdä. Ja kun Iskuryhmän Pasi lähestyi uuden joulubiisinsä Jouluaattona saattamiseksi kait alunperin vinyylinsinkulle ei ollut kovin vaikea lähteä tekemän uutta joululevyä. Ja bonukseksi tietysti vuotta aiemmin julkaistu Iskuryhmän loistava Jouluksi Jamaicalle (tämän pitäisi soida radiossa seuraavaksi eniten Fairytale of New Yorkin jälkeen). ”

Seuraavana päivänä sitten ihmettelin, että mitäs sitä tulikaan taas luvattua. Aloin miettiä, että kuinka levy saadaan näin lyhyellä aikataulla aikaiseksi. Joulubiisejä löytyi tuossa vaiheessa omasta back katalogista vain Maaseudun Tulevaisuuden Adventtilaulu. Se oli selkeä valinta levylle. TV Smithiltä, jolta olin julkaissut yhteislevyn Punk Lurexin kanssa ja jonka tuolloin laskin jo kaverikseni, kysäisi saisiko lisensoida hänen pari vuotta aikaisemmin tekemänsä Xmas Bloody Xmas -biisin kokoelmalle. Tämä oli tietenkin enemmän kuin OK TV Smithille. Tina oli juuri tuolloin menossa studioon, joten kysäisin Tiina Wessliniltä ja Jani Viitaselta, että syntyikö joulubiisi. Vastaus oli, että vaikka heti.
Jani todellisena ammattilaisena väsäsi jouluhenkisen sävellyksen alta aikayksikön. Sitten parivaljakko Tiina ja Jani keksi biisin nimen Joulu ojassa. Tästä alkoi sitten erilaisten kliseiden kasaamien, joista tehtiin kolme säkeistöä, joissa mitä erin laisimmat henkilöt joutuvat joulun alla ojana ”ja sinne voi tehdä oman joulumaan”. Erittäin hauska kappale.
Vihannesten Pete Hirvonen muistelee: ”Tuli kyselyä joulubiisistä kokoelmalevylle. Yhtenä iltana Vihanneskellarissa Pajunen esitteli biisin ja äänitettiin siltä istumalta samana iltana. Miksasin lähipäivinä ja siinähän se. Olispa biisien julkaisu aina yhtä helppoa! Ei olla muuten koskaan soitettu yhdessä edes treeneissä tuota biisiä koska jokaisen osuus äänitettiin erikseen.”

Levyn kannen piirroksen teki Iskuryhmän rumpali ja hovisäveltäjä/sanoittaja Markus Nuotio ja kannen löi kasaan Iskuryhmän kitaristi Harri ”Tuuska” Tuuva ja masteroinnin hoiti Iskuryhmän luottomies Olli Huttunen.
Levyn nimestä käytiin kovasti kolmikantakeskustelua Hannun ja Iskuryhmän Tuuskan ja Pasin kesken. Sähköpostin syövereistä löytyi tätä kirjoitusta varten melkoinen lista ehdotuksia… Jouluaattona, Joulu ojassa (tinan biisi), Joulupunkki, Joulupunkin pojan paluun kosto, Lämmintä joulua!, Jouluna pohjalla, Märkää joulua! Woimasointu jouluaattona, Woimakasta ja hiljaista joulua! Kauneimmat joululaulut, Kauheimmat joululaulut, Jouluräyhää, Lumiukko Pop, Joulupukki on pop. Nimikisan ratkaisi Tuuska toteamalla, että häntä alkoi miellyttää Jouluräyhää ja Pasi ilmeisen kyllästyneenä debattiin, eikös se voisi olla tuo Jouluräyhää (tämähän oli Woimasoinnun Hannun yksi ehdotus, joten levymoguli ylpistyi kovasti…).
Levylle kävi kuten 99% joululevyistä. Ei aiheuttanut isompaa kuohuntaa missään. Mutta hauska oli tehdä ja mukava erilainen lisä katalogissa.


