Hiljaiset julkaisut osa 93 – Juggling Jugulars: Can You Explain? (mini-CD; Hiljaiset Levyt HICKS-049) 11.12.1998

Juggling Jugularsilla on mennyt varsin kovaa Euroopassa. Viimeisen vuoden aikana siltä on ilmestynyt neljä levyä Euroopassa aiemmista äänityksistä ja tästä uudestakin on alustavasti bändin toimesta sovittu vinyylijulkaisu Puolalaisen Trująca Falan kanssa. Tämä levyn biisit tulivat yhtä lukuun ottamatta tuolle Trująca Falan seiskatuumaiselle, josta otettiin 1000 kappaleen painos.

Petteri Mikkilä muistelee aikaa: ”Can You Explain -levyä tehtäessä oli bändissä todella kiireinen ajanjakso; tehtiin pitkähköjä kiertueita Euroopassa ja meidän mittapuulla tosi paljon keikkoja muutenkin – kysyntää oli ulkomaan keikoille paljon enemmän kun pystyttiin siihen vastaamaan. Virallisesti kuitenkin osa meistä oli työttömänä, joten ulkomaankiertueet ja työvoimatoimiston saavutettavissa oleminen ei ollut aina ihan kitkaton asia. Biisejä oltiin demottu ja pyöritelty osittain jo kahdessakin eri studiosessiossa (nauhoiteltiin eri biisejä esim. muutamallekin kokoelmalevyille) joten materiaalista ei todellakaan ollut pulaa.”

Levyn äänitykset eivät alkaneet hyvin. Bändille oli buukattu aika Headline studiolle, mutta studiossa sattui vesivahinko juuri ennen äänitysten alkua. Jani Viitanen sai onneksi järjestettyä korvaavan ajan JJ Studiolta, jossa levy sitten tehdään. Levyä tehdään 13.4.1998 alkavalla viikolla ja tuolloin pitämääni päiväkirjaan kirjoitin: ”Käyn istuskelemassa studiolla reilut pari tuntia ja juttelemassa niitä näitä. Homma näyttää etenevän todella hyvää vauhtia. Hauskana soundi kokeilun Jani kaivaa jostain varaston perukoilta sodan jälkeisen pienen putkivahvistimen, jonka seinät ovat paksua pahvia, siihen kun laitettiin pikkaisen vielä efektiä, niin siitä saatiin tosi yrmäkkä kitarasoundi yhteen sooloon. Studiotyöskentelyä on aina jotenkin todella hieno seurata, kun puikoissa on todellinen ammattilainen kuten Jani.” Studiolla taustoja käy laulamassa Arja Rantanen (ex-Snotface). Tämä on Arjan ensimmäinen äänityssessio Jugularsien kanssa, mutta ei viimeinen, sillä Arjasta tulee Jugularsin laulaja pari vuotta myöhemmin.

Taas homma venyi syystä jos toisestakin ja sain kansifilmit 10.10.1998 ja masteroidun version nauhasta viikko myöhemmin. Sitten homma sujuikin eteenpäin varsin nopsasti.

Lehdistötiedotteeseen levystä kirjoitettiin mm.: ”Juggling Jugularsin neljäs mini-CD on taas hieman erilainen kuin edellinen. Tällä kertaa seitsemästä biisistä neljä on nopsempaa punk-HC:ta, mutta eivät nekään toki mitään perusmöykkää, vaan sävellyksiä, joissa on melodiaa enemmän kuin pelkän poikasen verran.

Hardcore rypistysten lisäksi levyllä on kolme ei-niin-kaahaus-tempoista omasävyisempää kappaletta, jotka kukin vievät kuulijan omalle erilaiselle matkalleen. Jos ”ilkeä” haluaisi olla, niin Fifteen Minutesia voisi ”haukkua” jopa gruneksi, Shrinking Worldissa  on jotain ovelan popahtavaa ja Let Me Out jännitekuukkausta, josta on heitetty ilmaan niinkin toisistaan erilaisia nimiä kuin Dead Kennedys, Die Toten Hosen, Amebix ja Subhumans.”

Levy saa taas kerran mainiot arviot. Joachim Hiller kiroittaa siitä Ox-Fanzinen numeroon 35: ”Die neue EP der finnischen Politcore-Veteranen JUGGLING JUGULARS ist sowohl als CD wie auch als 7″ erschienen (siehe Single-Reviews), und wie gehabt gibt’s allerbesten Euro-Hardcore alter Schule, der sowohl durch klare, engagierte Texte wie auch in musikalischer Hinsicht begeistert: druckvoll, treibend und dicht.”

Yhteistyö Hiljaisten ja Jugularsin kanssa loppui sopuisasti tähän levyyn. Bändin pääasiallinen yleisö alkoi olla Keski-Euroopassa ja Twisted Chords Saksan Karlsruhesta alkoi hoitaa bändin asioita. Se hoiti niin julkaisut, promoamiset kuin kiertuejärjestelyt. Twisted Chordsin kanssa Jugularsien yhteistö jatkui aina vuoteen 2008.

Vastaa