Hiljaiset julkaisut osa 69 – Juggling Jugulars: …For Humanity – Early 90’s (mini-CD; Hiljaiset Levyt HICKS-043) 1994

Juggling Jugulars oli tullut siihen pisteeseen uraansa Hiljaisilla Levyillä, että kun uutta materiaali oli riittävästi niin levy laitettiin pihalle. Tällä kertaa formaattipuoli hiukan aiheutti keskustelua. Olimme jo luopuneet vinyylintekemisestä, kun Finnvox ajoi oman tuotantonsa alas ja ulkomailla teettäminen oli ennen EU:ta hankalaa ja kallista (tullit ja byrokratia). Bändi olisi halunnut tehdä vinyyliä, joka tietysti olisi ollut oikea formaatti tälle kamalle, mutta perustelin Hiljaisten puolelta näkemyksen. Kompromissi löytyi niin, että Hiljaiset julkaisee CD:n ja jos bändi löytää vinyylille kustantajan Euroopasta, niin minä annan masterin muutamaa levyä vastaan käyttöön.

CD:n osalta käytiin vielä keskustelua siitä, kuinka levy saadaan mahdollisimman halvaksi kuluttajille. Aidon punkhengen mukaisesti pyrittiin siihen, että hinta olisi sellainen, että ”kenellä tahansa olisi varaa ostaa se”. Tuohon aikaan alle 21 minuuttinen ”CD-single”, jossa hopeointia oli vain noin sentin verran singlen keskustassa ja loppu muovia, oli halvempi tehdä kuin täyspitkä ja täysin hopeoitu levy. Näin päätyttiin tähän formaattiin – 21 minuuttiin saatiin mahtumaan 9 biisiä. Koteloksi valikoitu halvin mahdollinen pahvikuori, mutta mukaan tehtiin liite, jossa toisella puolella oli pieni piirrosjuliste ja toisella sanat. Kansiin ja labeliin Compact Disc -logosta tehtiin oma versio ”fuck the DISCO get back to HC”. Jälkeenpäin olen ihmetellyt kuinka se meni läpi. CD oli patentin alaista kamaa ja pantein käytön merkiksi Compact Disc –logo piti olla oikeanlaisena ainakin labelissa. Paritkin kansifilmit ovat tulleet takaisin, kun logo on puuttunut tai ollut väärän kokoinen. Nyt kuitenkin laadunvalvonta petti ja tämä versio pääsi läpi.

…for Humanity – early 90’s -levy äänitettiin keväällä 94 Vaasan Rock-werstaan studiolla (paikka sisälsi studion lisäksi lukuisia treenikämppiä). Yhden viikonlopun aikana tehtiin koko levy miksauksineen 8-raita teknologialla. Soittopohjat vedettiin livenä nauhalle ja laulut sen jälkeen – hyvin simppeli äänityssessio. Tittelin loppuliite tulee siitä kun biisit oli tosiaan aikaväliltä 90-94. Kaikki biisit ovat Petteri Mikkilän käsialaa.

Bändi onnistui erittäin hyvin levyn Euroopan julkaisujen kanssa. Belgialainen Genet records julkaisi sen vinyyliversion vuonna 1996 ja puolainen Trujaca Fala julkaisi kasetin jossa oli lisäksi Juggling Jugularsin seuraava mini-CD Positively Fed Up. Kasetti julkaistiin nimellä …so fucking fed up! Vinyyliä tehtiin 500 kpl ja kasetteja otettiin useita painoksia. Niitä on tehty kaikkiaan toista tuhatta.

Vastaa