Tänään ilmestyy: Nuorisopalatsi: Lauluja avaruudesta (CD) ja The Pull My Fingers: Memoirs of A Raccoon (LP)

Kahden todella upean levyn päivä! Kumpikin levyistä julkaistaan tänään Telakalla (Tampere). Soittoajat ovat 20.45 Nuorisopalatsi ja 22.00 The Pull My Fingers. Facebook tapahtuma löytyy täältä: https://www.facebook.com/events/911339687003180

”Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä.” totesi merkittävä filosofi Carl Barks jo 1953. Tuo puhuvan koiran suuhun laitettu lausahdus pätee valitettavan osuvasti myös tähän päivään. The Pull My Fingersin monipuolinen esikois-lp Memoirs of a Raccoon tarjoaa synkistä teemoistaan huolimatta oivaa eliksiiriä ahdistukseen: surisevia sähkökitaroita, julmettua svengiä, henkeäsalpaavan kauniita melodioita ja veret seisauttavia kertosäkeitä; siis ajatonta rock and rollia parhaimmillaan, purkkaa JA jytää. Eri genrejen välillä sujuvasti liikkuvaa yhtyettä on vaatimattomasti verrattu esimerkiksi sellaisiin klassisiin komboihin kuin the Beatles, the Kinks, Pink Floyd, Big Star, Mott the Hoople, the Replacements ja Guided by Voices.

Vaikka bändi on siis uusi, sen jäsenet eivät ole mitään eilisen teeren poikia. Marko Kantola (kitara, koskettimet, laulu), Hannu ”Laiska” Lajunen (rummut) Pauli Nurmi (kitara) ja Jouni ”Joppe” Vento ovat vaikuttaneet suomalaisessa rockmusiikissa 1980-luvulta asti. Soittajien tunnetuimpina aikaisempina ja nykyisinä yhtyeinä mainittakoon esimerkiksi Eläkeläiset, Jarring, Kosmonauts, Kostajat, Kumikameli, The Nightingales ja Pojat.

Nuorisopalatsin neljäs täyspitkä albumi kertoo avaruuden ja avaruusmatkan iloista ja suruista. Vaikka avaruus on tappava paikka ja siellä on pääasiassa kylmää, pimeää sekä yksitoikkoista, niin sen äärettömyys on ihmeellinen ja näkymä huimaavaa. Niin ja onhan elämämmekin yhtä avaruusmatkaa. Rokkitriomme tekee oman matkansa avaruuden armottomaan universumiin, vaikka avaruus onkin popissa lähinnä eskapismin ja nostalgian lähde.

Nuorisopalatsi on bändinä samalla vanha ja uusi. 80-luvun lopulla opiskelijakloppien perustaman kellaripunkbändi Jyväskylässä muuttui nopeasti soittajavaihdosten myötä Alice in Wastelandiksi ja laulukieli suomesta englanniksi. Alice in Wasteland julkaisi kaksi albumia, nipun singlejä, keikkaili ympäri Suomea ja lopetti toimintansa lopullisesti vuonna 2008. Vuonna 2017 ammoisen Nuorisopalatsin ympäri Suomea asuva ydinryhmä (Kari Smolander – kitara ja laulu, Mika Remes – basso ja laulu, JP Rainio, rummut ja laulu) palasi yhteen treenikämpälle ja alkoi tehdä uutta musiikkia ja matka jatkuu edelleen.

Vastaa