Tännän saatavana kaikista kunnon levykaupoista: Mickey Jupp – One of a Kind LP

Laulaja, pianisti, kitaristi ja sanaseppo Mickey Jupp on tehnyt 1960-luvulta alkaen pitkän uran, jonka ansiosta häntä on nimitetty ”pubrockin kummisedäksi” ja ”Englannin Chuck Berryksi”. Juppin levyt eivät ole ehkä juhlineet listoilla, mutta soittajakollegat, kriitikot ja omistautunut fanijoukko ovat arvostaneet niitä aina.

Michael Graham Jupp aloitti soittouransa 1960-luvun alkupuolella Southendissä, Thamesin suistossa, missä hän seurasi The Oriolesin pianistina ja laulajana Gary Brookerin ja The Paramountsin jalanjälkiä. Ohjelmiston ytimenä oli rock’n’roll ja r&b Chuck Berryn, Larry Williamsin, Jerry Lee Lewisin, ja Coastersin tapaan, kunnes Mickey Jupp alkoi teroittaa omaa sävelkynäänsä. Vuoden 1969 debyyttialbumista ”Legend” lähtien hänen studiolevytyksensä olivat kuitenkin aina omaa käsialaa.

Ensimmäinen Legend oli lyhyt projekti, mutta tutuista Oriolesin soittokavereista syntyi uusi Legend, jonka Vertigolle  1970–71 tekemät kulttiklassikot, LP:t ”Red Boot” ja ”Moonshine”, loivat pohjan Juppin maineelle. Legend hajosi epäonnisen Italian-visiitin jälkeen 1972. Niinpä kun pubrock nosti päätään Lontoossa, Jupp oli päivätöissä myyjänä eikä pubkeikoilla, joille Southendin seudulta nousseet yhtyeet Dr Feelgood ja Kursaal Flyers esikuvaansa yllyttivät.

Mickey Jupp palasi otsikoihin 1978, jolloin Stiff Records julkaisi Legend-kokoelman sekä uuden albumin Juppanese, josta toisen puolen tuotti Rockpilen säestämänä Nick Lowe ja toisen puolen vanha aisapari Gary Brooker. Suosion tavoittelu vain ei maistunut konkarille, joka lähti Be Stiff -kiertueelle 1978, mutta jättäytyi pois ennen New Yorkin keikkoja.

Levynteko jatkui vaihtelevin kokoonpanoin ja tuottajin eri levymerkeillä, omalla härkäpäisellä linjalla menestystä väistellen, vaikka sanoittajana ja säveltäjänä Jupp tarjoili huippulaatua. Herkullisia kappaleita ovat versioineet pitkin vuosia Dr. Feelgood, Kursaal Flyers, Nick Lowe, Dave Edmunds, Gary Brooker, The Searchers, Rick Nelson, Roger Chapman, Eero ja Jussi, Elkie Brooks, Spiders, Delbert McClinton, The Judds, Gyllene Tider, Kapteeni Nemo, The Hamsters, Chris Farlowe, Andy McCoy, Henning Stærk, Jerry Williams, Rehupiikles, Great White, The Refreshments, Linda Gail Lewis, Trouble Boys, Tohtori Lounamo, Blues Spiders ja moni muu.

Mickey Jupp Band kiersi Suomea vuonna 1983 (Turku, Helsinki, Tampere ja Oulu), mutta tuolloin Jupp muutti Englannin halki luoteiskolkan järviseudulle, Bootin kylään Cumbriaan. Sen jälkeen keikkailu harveni, samoin levytykset, joista Ruotsissa 1994 tehty You Say Rock on viimeisin studiojulkaisu. Kappaleita hän sen sijaan sorvasi yhä ahkerasti ja teki kotidemoja, usein apunaan luottokitaristi Mo Witham. Käsillä oleva kokoelma pohjautuu näihin nauhoihin, joita Jupp alkoi tuoda julki kotipolttoisilla Favourites-albumeilla vasta 2010.

Favourites-sarja kattaa jo 14 CDr-levyä ja yli 200 uutta Jupp-kappaletta, joista tämä LP on valikoitu FB-ryhmä Fans of Mickey Juppin äänestyksellä. Vuonna 2015 ilmestyi Juppin elämäkerta ”Hole In My Pocket”, jonka kirjoitti Southendin piirit tunteva rumpali Mike Wade. Sävellysten kirjoa kuvaa, että brittirock avausraidalla I Should Be Loving This etenee I Ain’t Broke No Law’n pianoboogieen, Blue Coffeen bluesiin ja balladeihin kuten Trees Died, samalla kun sanoitukset pulppuavat sukkelia oivalluksia.

Näihin uriin on kaiverrettu harvinaista herkkua, uusi Mickey Juppin vinyylialbumi ensi kertaa moneen vuosikymmeneen!

Vastaa