Nightingales

Jukka Pirttijärvi (kitara, laulu)

Jorma Pirttijärvi (piano, urut, haitari)

Ari Mäkitulkkila (rummut)

Marko Kantola (laulu, basso)

Nightingales perustettiin Rovaniemellä 1980- ja 90-lukujen vaihteessa. Yhtyeen musiikkityylin kuvaaminen on tuottanut kriitikoille ongelmia vuosien varrella ja yksi hyvistä käytetyistä termeistä on kapakkaswingrokkia. Biisejä kuvailtaessa on usein mainittu sellaisia artisteja kuin Robyn Hitchcock, Kinks ja Jonathan Richman.

Yhtye aloitti omakustanne sinkulla Just Another Friday Afternoon vuonna 1991 ja seuraavalle neljän biisin nauhalle bändi lähti hakemaan levy-yhtiötä. Pop-lehden jutussa Kantola muistelee toimittaneensa nauhan vain kahdelle taholle: ”Ainoat henkilöt, huom kyse on henkilöistä eikä yhtiöistä, jolle lähetimme tämän nerouden osoituksen olivat Jukka ja Kimmo. Emme edes halunneet tarjota hyvää musiikkia jo silloin väsähtäneille Pokolle tai Johannalle, monikansallisista puhumattakaan.” Tästä alkoi ura Hiljaisten Levyjen kanssa.

Ensi ilmestyi single Poor Jimmy’s Birthday Party ja melko pian sen perään ensimmäinen pitkäsoitto Pop-Gun Juggernaut. Levy oli tarkoitus julkaista ennen Roi Soi -kiertuetta tammikuussa 1993, mutta se myöhästyi hiukan. Tuolla Roi-Soi –kiertueella Nightingalesin kanssa soittivat Rovaniemen muut ylpeydet Jalla Jalla ja Greenhouse AC. Kiertueesta julkaistiin kasetti.

Keikkailu kiihtyi ja uusi biisejä syntyi. Vuonna 1995 ilmestyi Circus Delirium, jota moni, mukaan lukien bändin itsensä, pitää yhtyeen parhaana tuotoksena. Tämä levy herätti huomiota myös Saksassa ja Eläkeläisiä siellä julkaiseva Tug Records kiinnostui yhtyeestä. Yhtiö alkoi myös järjestää ’galesille kiertueita Saksaa.

Muutakin yhteistyötä viriteltiin Tugin kanssa, mutta Nightingales ehti julkaista kaksi albumia (Nostalgia for the Reptiles ja Radio Sense) ennekuin Tug julkaisi yhteen siihen mennessä tehdyistä biiseistä kokoelman Cartoon Of A Band. Seuraava levy päätettiin julkaista yhteistuumin Tugin ja Hiljaisten toimesta. Sentimental Hospital nimeä kantava pitkäsoitto ilmestyi vuonna 2007.

Yhtyen jäsenet olivat jo pitkään asuneet akselilla Rovaniemi – Oulu – Tampere, mikä vaikeutti bändin toimintaa huomattavasti. Pikku hiljaa toiminta rupesi hiipumaan. Yhtye ei koskaan virallisesti hajonnut, se vain hiipui pois. Tosin Nightingales on esiintynyt satunnaisesti muun muassa Rovaniemen Down by the Kemijoessa vuonna 2012 ja 2013 Nostalgiakirjastorokissa.

Discografia

Just another Friday Afternoon / I Read the News (7”; omakustanne) 1991

Poor Jimmy’s Birthday Party / Johnnie Ragtime & the Swinging Band (7”; Hiljaiset Levyt HIKS-032) 1992

Pop-Gun Juggernaut (CD; Hiljaiset Levyt HILL-014) 1993

Circus Delirium (CD; Hiljaiset Levyt HILL-023) 1995

Nostalgia for the Reptiles (CD; HIljaiset Levyt HILL-028) 1997

Radio Sense (CD; Hiljaiset Levyt HILL-033) 1999

Cartoon of a Band (CD; Tug Records) 2003

Sentimental Hospital (CD; Hiljaiset Levyt / Tug records HILL-044) 2007