Mustat Kalsarit

Mustat Kalsarit on:

Juuso Paaso – kitara & laulu

Minna-Kaisa Kallinen – basso & laulu

Samuli Tanner – rummut

Jukka Herva – koskettimet

Mustat kalsarit on kymmenisen vuotta sitten perustettu helsinkiläinen rokkibändi, jonka toiminnan peruspalikat ovat tasapainottelu vapauden ja rakenteiden välillä, rakkaus omaehtoiseen musiikintekemiseen ja seikkailunhalu. Uusi pitkäsoitto Yö sisältää kollaakestäämäisen tarttuvia pop-kappaleita, rämistelyä, vapaamuotoista mekastusta ja sekä trumpetti- että huilumelodian. Sitä ennen yhtye on tehnyt yhden LP-levyn, yhden kasettialbumin, kaksi 7″ EP:tä ja pari splittikasettia.

Mustien kalsarien historia ulottuu syksyyn 2009, jolloin Juuso pöristeli saunan vintillä Ruskeasuolla pitkiä rokkijameja Juho Hotasen ja Samuli Kydön kanssa. Jamien seasta alettiin haravoida biisejä, joihin haettiin innoitusta vanhasta indierockista ja suomipunkista aina krautrockiin ja muuhun psykedeeliseen jumitukseen asti. Ensimmäistä keikkaa varten näitä intohimoja edustamaan bändille keksittiin nimi Mustat kalsarit.

Jari Kohon liityttyä rumpaliksi homma lähti kunnolla liikkeelle vuonna 2011. Alkukesästä yhtye soitti Lepakkomiehessä Räjäyttäjien kanssa. Jukka Nousiaisen kanssa koettu hengenheimolaisuus johti siihen, että Nousiaisen TNT Records julkaisi yhtyeen ensimmäisen kasettialbumin, joka oli äänitetty treeniksellä Walkmanille yhdellä mikillä. Kasetin ilmestyttyä yhtye meni kellaristudioon äänittämään EP:n, tällä kertaa kelanauhalle. Seiskatuumainen levy ilmestyi pienenä suorakaiverruspainoksena, mutta myöhemmin Fuck Records otti siitä normaalin tehdaspainoksenkin. Loppuvuodesta Samuli jätti yhtyeen, ja maaliskuussa äänitettiin triona toinen EP, joka ilmestyi vuoden 2014 alussa.

Samulin lähdön aikoihin yhtye koki toisenkin mullistuksen, kun Juuso tutustui yhteisellä keikalla Hulda Huimaan eli Minna-Kaisa Kalliseen. Molemmat lähestyivät musiikkia samalta pohjalta: olennaista ei ole taito tai edes tyylitaju, vaan fiilis. Molemminpuolinen fiilistely johti pian siihen, että Mustat kalsarit ryhtyi Huldan taustabändiksi. Loppuvuodesta 2014 äänitettiin pitkäsoitollinen Huldan biisejä, ja levy ilmestyi kesällä 2015, ensin kasettina.

Mustien kalsarienkin pitkäsoiton äänityksiä suunniteltiin, mutta kokoonpanon muutokset hidastivat toimintaa. Johannes Vartola tuli Juhon tilalle basistiksi ja Minna liittyi taustabändiinsä toiseksi kitaristiksi ja laulajaksi. Minnan tulo reivasi meininkiä pari piirua popimpaan suuntaan. Pitkän prosessin jälkeen nelikko sai valmiiksi esikois-LP:n Juhlat, joka ilmestyi kesällä 2017.

Seuraavaa levyä alettiin suunnitella pian Juhlien ilmestymisen jälkeen, mutta sen toteutus vei oman aikansa. Huldalla oli hyvin keikkoja ja Minnalta syntyi koko ajan uusia biisejä, joten Kalsarit jäivät vähän jalkoihin. Kun rytmiryhmä kyllästyi, Minna siirtyi bassoon ja Samuli Tanner tuli rumpuihin. Keväällä 2019 Jukka Herva liittyi bändiin kosketinsoittajaksi. Nyt oltiin valmiita äänittämään. Pohjat soitettiin neliraiturille syksyllä lääketehtaan vintillä ja seuraavana vuonna Joar Sandling miksasi kokonaisuuden kasaan Pohjois-Ruotsissa. -LP näki päivänvalon syyskuussa 2021. Seuraavaa levyä on alettu jo suunnitella.

DISKOGRAFIA

Pitkäsoitot:

Yö (LP; Hiljaiset levyt HIKI-069 & Joteskii Groteskii // CS: Cudighi / Cool Marriage / Pulla Oy) 2021

Juhlat (LP; Hikinauhat) 2017

s/t (”Musta kasetti”) (CS; TNT Records) 2012

EP:t

s/t (”Talot”) (7″; TNT Record / Hyster Tapes / Rock’n’roll Bullshit / Jumatsuga) 2014

s/t (”Pää”, suorakaiverrettu), (7″; Temmi Kongi) 2012

Muut:

Live at Sir Oliver 6.4.2013 w/ Hopeajärvi, Nolls, Raikulipoika) (CS; no label) 2013

Mettä sekä vettä (splitti Atom Mouth Gimliesin kanssa) (CD; no label) 2013

VIDEOITA

”Kädet” (levyltä Juhlat), tammikuu 2018. Ohjannut Jenni Rahkonen. https://youtu.be/Wd_XTZVN9Kw

”Duuni ja molli” (levyltä Juhlat), marraskuu 2017. Ohjannut Kalevi Suopursu. https://youtu.be/j_gv2I_Kzwc

”Liikaa hälinää” (levyltä Talot-EP), joulukuu 2013. https://youtu.be/106_d2pS8q8

Live at Observatoriofesti 2019: https://youtu.be/5MdUQLsT7oo

LINKKEJÄ

Facebook: https://www.facebook.com/mustatkalsarit

Spotify:  https://open.spotify.com/artist/6sfuFBUTPNlkclFyaWU6iX