Kolme Seisoo Vinossa

Teksti otettu Sinä tanssit nuoralla LP:n insertistä.

Vuosi 1981 ei ehkä olllut suomalaisen rockin historiassa suurin murroksen vuosi, mutta jotain oli silloinkin tapahtumassa.

Vielä edellisvuonna maan soitetuimpien kappaleiden joukossa oli punkkia: Eppu Normaalia, Maukka Perusjätkää ja Problemsia, mutta vuonna 1981 top tenin olivat vallaneet Kim Wilde, Stray Cats ja kotimaiset iskelmätähdet.

Punkin ensimmäinen aalto alkoi olla ohi, ja kotimaisessa vaihtoehtorockissa haettiin uusia ideoita ja uusia sointeja.

Myös Loimaalla, jossa lukiossa koulukavereina tutustuneet Janne Lappalainen ja Jorma ”Vino” Vepsä olivat kiinnostuneet ”vähän erikoisemmasta hyvästä musiikista”.

He päättivät perustaa bändin. Janne lauloi ja soitti kitaraa, mutta ei ollut soittanut aiemmin missään bändissä, kun taas koskettimia soittava Vino oli. Rytmiryhmäksi saatiin basisti Olli ”Keno” Tuomola ja rumpali Veli-Matti ”Velkku” Nurminen, jotka olivat soittaneet jo aiemmin yhdessä.

Velkun kavereihin kuuluva kitaristi Hannu ”Enver” Mäkelä oli tehnyt omia kotistudionauhoituksia ja perehtynyt jo jonkin verran äänittämiseen. Hänestä tuli bändin neljäs jäsen.

Yhtyeen nimen Janne oli saanut päähänsä kylpyhuoneen lattiaa kuivatessaan. Punkin ensimmäinen aalto oli iskenyt Suomeen vasta muutamaa vuotta aiemmin, mutta Kolme Seisoo Vinossa haki jo uudenlaista ja kokeellisempaa sointia. Sähkökitaroiden rinnalla soivat alusta asti kosketinsoittimet ja rumpukone. Aivan ensimmäisellä keikalla instrumenttivalikoimaan kuuluivat myös herätyskello ja venäläiselle kanavalle viritetty radio.

Janne: ”Eka keikka oli Loimaan kulttuuritapahtumassa lukiolla. Se oli kokeellinen ja aivan erilainen kuin bändin myöhemmät keikat. Loimaalla oli yllättävää myönteisyyttä bänditoimintaa kohtaan, ja niinpä kaupungissa toimikin suhteellisen suuri määrä bändejä kaupungin kokoon verrattuna. Yksi tekijä tähän oli kaupungin kulttuuritoimisto, joka vuokrasi halpoja tiloja bändeille sekä järjesti konsertteja.”

Myös muutamissa suomalaisissa levy-yhtiöissä oli huomattu, että uusia bändejä syntyy tiiviiseen tahtiin, ja joukossa on myös uuden soundin etsijöitä.

Kolme Seisoo Vinossa oli toiminut aktiivisesti: tehnyt uusia kappaleita, treenannut ja äänittänyt demoja. Nauhoja lähetettiin useisiin levy-yhtiöihin, ja melko pian yhtye sai vastauksen Atte Blomilta, joka oli johtanut aiemmin menestyksekästä Love Recordsia. Blomin Johanna-levymerkki päätti julkaista yhtyeen singlen.

Vuonna 1983 ilmestynyt Peilisali / Hymyilet äänitettiin Kari Kalenin ja Jimi Sumenin tuottamana. Tummanpuhuva ja kiihkeä kappale luokiteltiin pian arvioissa goottirockiksi. Johannalle levytti samaan aikaan muitakin goottihenkisiä ja kosketinsoittimia käyttäviä rockyhtyeitä, ja samana vuonna Kolme Seisoo Vinossa päätyi singlebiiseineen myös kokoelmalle Jeanne d’Arc – Johanna palaa. Kokoelmalla olivat mukana myös Musta paraati, Geisha, Silmät ja Aprés Demain.

Kolme Seisoo Vinossa keikkaili tiiviisti vuonna 1984, mutta seuraavaa julkaisua saatiin odottaa pitkään. Keikkakesän jälkeen toiminta alkoi hiipua, kun osa soittajista muutti pois Loimaalta

Janne: ”Bändin toiminta oli vakavaa, kiihkeää ja omistautunutta. Tämän johdosta bändielämä ei aina ollut kovinkaan harmonista. Toisaalta ilman tätä nuoruuden kiihkeyttä koko bändiä ei olisi koskaan perustettukaan. Kiihkeyttä oli liikaakin, sillä loppuaikoina Enver erotettiin bändistä. Tämä oli virhe, sillä uutta, varsinkaan yhtä hyvää kitaristia ei löytynyt ja tämä oli jo bändin lopun alkua.”

Yhtyeen toiminnan ensimmäinen kausi päättyi vuonna 1985. Parissa vuodessa oli kuitenkin kertynyt paljon levyttämätöntä materiaalia.

Ne julkaistiin lopulta vuonna 2005 omakustanteena kokoelma-cd:llä Kolme Seisoo Vinossa – 1981-1985. Lauluntekijä Janne suhtautui kuitenkin julkaisuun penseästi, ja kokoelman takana olivatkin muut yhtyeen jäsenet.

Janne: ”Henkilökohtaisesti minun oli myöhemmin vaikea suhtautua 3SV-biiseihin. Niissä oli minulle liikaa sen ajan tunnelmaa, oman pahan olon purkamista ja masennusta. Myöhempi cd:n tuoma kulttisuosio ja muut uudelleenjulkaisut muuttivat kuitenkin asennettani. Sieltä saadut kommentit auttoivat ymmärtämään, että joku toinen saman tyyppisissä fiiliksissä kulkeva voisi saada lohtua näistä biiseistä, tai että biiseistä löytyy jopa jotain tiettyä camp-arvoa ja hupia. Uskallusta ja ylilyöntejä sekä bändillä että biiseissä riitti. Kolme Seisoo Vinossa oli parhaimmillaan mielenkiintoinen yhdistelmä rankkuutta ja haavoittuvuutta, tanssia nuoralla.”

Kesti vuoteen 2015, kunnes Kolme Seisoo Vinossa kokoontui uudelleen soittamaan yhdessä. Tarkoituksena oli palata myös keikoille kesällä 2016, mutta pian kävi ilmi, että Jannen korvat eivät kestäneet melua, joten treenikauden hedelmäksi jäi muutama uusi kappale.

Kuusi vuotta myöhemmin trioksi kutistunut Kolme Seisoo Vinossa äänitti taas kolme uutta kappaletta, joista kaksi on mukana tällä kokoelmalla.

Kolme Seisoo Vinossa -yhtyeen perustamisesta on kulunut tämän kokoelman ilmestyessä 40 vuotta. Siinä ajassa 1980-luvun alun tummasävyinen, elektronisesti tuotettu rock on muuttunut osaksi rockin historiaa, ja sitä kierrättävät nyt uuden sukupolven artistit. Niin tekee myös Kolme Seisoo Vinossa: vuonna 2021 valmistuneessa kappaleessa Pitääkö meidän tyytyä tähän on mukana otteita yhtyeen omasta kappaleesta Man Ray, joka valmistui vuonna 1984.

Ilkka Mattila

Kolme Seisoo Vinossa -kokoonpanot eri aikoina:

1981-84:

Janne Lappalainen: laulu, kitara

Hannu Mäkelä: kitara

Veli-Matti Nurminen: rummut

Olli Tuomola: basso

Jorma Vepsä: koskettimet

2015 #1

Lasse Alisaari: rummut

Janne Lappalainen: laulu, koskettimet

Hannu Mäkelä: kitara

Kristian Koivisto: basso

Jorma Vepsä: koskettimet, kitara

2015 #2

Lasse Alisaari: rummut

Janne Lappalainen: laulu, koskettimet

Hannu Mäkelä: kitara

Eeli Toppari: basso

Jorma Vepsä: koskettimet, kitara

2021

Janne Lappalainen: laulu, koskettimet, rytmit

Hannu Mäkelä: kitara, koskettimet

Jorma Vepsä: koskettimet, kitara, basso

Discografia:

Peilisali / Hymyilet (7”; Johanna) 1983

Kolme Seisoo Vinossa – 1981-1985 (CDr; omakustanne) 2005

Sinä tanssit nuoralla (LP; Hiljaiset Levyt HIKI-071) 2022

Linkit:

Facebook: https://www.facebook.com/KolmeSeisooVinossa