Kätyrit

Vaikka Kivi Larmola tunnetaankin parhaiten sarjakuvapiirtäjänä ja taiteilijana, niin hänellä on myös mittava muusikkotausta. Hän aloitti soittamisen 1980-luvun alussa Sekundassa, jonka teki muun muassa neljä biisiä legendaariselle Lasta kokoelma-EP:lle. 1990-luvun alussa oli vuorossa kitararockiin vahvasti nojaava Lunatunes.

Yhteistyö Hiljaisten Levyjen – tai tarkemmin sanottuna Hiljaisen Kulttuuriyhdistyksen – ja Kivi Larmolan välillä alkoi sarjakuvista. Pienlehtikuvioista Kivi oli tullut tutuksi ja Kulttuuriyhdistys julkaisi Kiven sarjakuva-albumin Pieni taivas vuonna 1991. Samana vuonna Kivi sai muuten Puupäähattu sarjakuvapalkinnon, tosin ei tuosta albumista.

Seuraavaksi yhteistyö jatkui niin, että Lunatunes pääsi mukaan Soundiefekti kokoelma EP:lle, jolle valittii vuoden 1991 parhaat Soundin demopalstalle lähetetyt demot. Lunatunes jatkoi Megamanialle, teki yhden albumin ja hajosi.

Seuraava Larmolan bändi olikin vuonna 1996 perustettu Kätyrit, siihen kuuluivat Kiven (kitara ja laulu) lisäksi Lasse Nevala (basso), Mikko Huusko (laulu ja kitara) ja Konsta Neugodov (rummut). Huuskohan oli soittanut ennen Kätyreitä Karkkiautomaatissa ja Annukassa. Tyylillisesti oltiin palattu punkkiin, joten levytysdiili oli helppo tehdä puolin ja toisin. Biisit olivat lyhyitä minuutin ja kolmen väliltä, iskeviä ja teksti usein tumman väristä.

Ensimmäinen levy oli vuonna 2001 ilmestynyt neljän biisin CD-EP Helmikuu. Sitä seurasi muutaman vuoden päästä albumi Silminnäkijä, sen tuotti No Shame yhtyeestä tuttu Esa Salokoski. Levyn jälkeen yhtyeen rytmiryhmä vaihtui ja rumpuihin tuli Mana Manassakin rummuttanut Pete Korhonen ja bassoon Aki Kuosmanen. 2006 tehtiin viimeiseksi jäänyt Avoimella Maalla albumi.

Discografia:

Helmikuu (CD-EP; Hiljaiset Levyt HICKS-054) 2001

Silminnäkijä (CD; Hiljaiset Levyt HILL-038) 2004

Avoimella Maalla (CD; Hiljaiset Levyt HILL-041) 2006

Linkit:

Kivi Larmola: Wikipedia