Jahnukaiset

Selkojazzia kaikille niille joille jazz on vieras kieli. Ja kaikille muille.

Bändin jäsenet

Jukka Tilsa (klarinetti)
Antti Seppänen (marimba/vibrafoni)
Pasi Heikura (kitara)
Juha Vihusaari (basso)
Juppo Paavola (rummut)

Jahnukaiset on vuonna 1995 perustettu jazz-yhtye, joka on tuuppinut ”jazzin” raja-aitaa (aika lailla sitä yhtä ja samaa kohtaa) jo vuodesta 1995. Aidan sisä- vai ulkopuolelta? Makuasia. Sen tyyliä on luonnehdittu mm. selkojazziksi ja ”jokamiesluokan swingiksi”.

Jahnukaisten viehätys syntyy etupäässä sarjakuvapiirtäjä Tilsan säveltämistä lyhyistä, yksinkertaisista ja hilpeistä kappaleista, joissa tekninen alkeellisuus ei ole puute vaan pikemminkin voimavara. Musiikintutkija Jarkko Niemi kirjoittaa Neljä esinettä -levyn esittelytekstissä: ”Yhtyeen ideassa ja musisoinnissa voi kokea laajemman yhteiskunnallisen sanoman, jota kiristyvän kilpailun ja kaikenlaisen meritokraattisen pinnistelyn turruttamien kansalaisten olisi erittäin terapeuttista pysähtyä kuuntelemaan: “älkää hermoilko, kyllä kaikki järjestyy”.

Ensimmäisen pitkäsoiton Jahnut saivat maailmalle vuonna 2007. Tuolloin ilmestynyt ”Beverly Hills” sai neljä tähteä niin Rumbalta, Rytmiltä, Annalta, Turun Sanomilta kuin Aamulehdeltäkin. Sitä seurasivat ”Neljä esinettä” (2010) ja ”Juhannus Las Vegasissa” (2016).

Nämä kaikki sisältävät instrumentaalikappaleita, jotka on nimetty Jahnukaismaisella omintakeisella otteella. Levyiltä löytyy muun muassa sellaisia teoksia kuin: ”Hotellinjohtamisen alkeet”, ”Isäni oli Glenn Müllerin setä”, ”Ennen mummon puhelua”, ”Lassie ja Rin Tin Tin”, ”Piimälimppu” ja ”Café con carne”.

Instrumentaalijatsin ohella yhtye on aloittanut sarjan vinyylisinglejä, joilla esiintyy vieraileva laulaja. A-puolelle on tehty Jahnujatsisovitus punkiin / uuteen aaltoon päin kallellaan olevat kappaleesta ja B-puolelle vierailevan kappale solistin omasta tuotannosta. Näitä singlejä on (vuonna 2019) tehty Janne Laurilan ja Jukka Nousiaisen kanssa. Seuraava tähän sarjaan on suunnitteilla.

Yhtyeen nimi on hatunnosto Levyraati-ohjelman alkuperäiselle (1961–1980) juontajalle Jaakko Jahnukaiselle. Hänellä oli tapana ujuttaa ohjelmassa pop- ja iskelmälaulujen sekaan yksi jazzkappale, joka lähes poikkeuksetta voitti kisan – raatilaiset kun halusivat esittää kulturellia ja antoivat varmuuden vuoksi 10 pistettä, vaikka eivät olisi ymmärtäneet kappaleesta hiventäkään.
Keikat:

Pasi Heikura: 040-5422866, pasi.heikura@sci.fi

Discografia:

Uh-Am (EP, kokoelmalla Zuurehkot Zetelit, Wood Productions WOOD-21) 2000
Beverly Hills ‎(CD; Wood Productions WOOD-043) 2007
Santsikuppi Ilmainen ‎(CD-single; Wood Productions 050) 2009
Neljä Esinettä ‎(CD; Wood Productions WOOD-050) 2010
Juhannus Las Vegasissa ‎(CD; Hiljaiset Levyt HILL-052) 2016
Jahnukaiset & Janne Laurila: Anarchy In The UK / Laura ‎(7″ single; Hiljaiset Levyt HIKS-062) 2017
Jahnukaiset & Jukka Nousiainen: Rambin’ Rose ‎(7″ single; Hiljaiset Levyt HIKS-067) 2019

Linkit:
Facebook: https://www.facebook.com/Jahnukaiset/
Juhannus Las Vegasissa arvio Jazzrytmissä: http://jazzrytmit.com/wp/s8-levyarvostelut/c29-levyarvostelut/jahnukaiset-2/

Kuvassa JAhnukaiset Turku Jazzizza Ravintola Koulun pihalla 14.8.2015