Hiljaiset julkaisut osa 35 – Lowdown Shakin’ Chills: (I Don’t Wanna) Say Goodbye / Need You Now (7”; Hiljaiset Levyt HIKS-023) 1991

Sitten ensimmäisen singlen Lowdown-leirissä oli tapahtunut paljon. Koko bändi oli muuttanut Vammalasta Tampereelle ja asui kommuunissa Pispalassa. Hommassa oli se hyvä puoli, että nyt kaverit soittivat paljon, mutta niin myös valvoivat ja juhlivat. Rumpalikin yhtyeessä oli vaihtunut. Tuomo ”Luhtis” Luhtanen oli itse tullut siihen tulokseen, ettei hän ollut riittävän hyvä rumpali bändiin ja suositteli kavereille, että nämä ottaisivat uudeksi rumpaliksi Jan ”Jansku” Nylundin. Erittäin helppo miehistönvaihdos bändin mukaan.

Single äänitettiin Lempäälässä, studion nimi on unohtunut. Tuottajaksi singlelle tuli vanhemman polven Vammalalaisen punkbändin Tyhjien Patterien Esa Ijäs. Studiosessioiden erikoisuus oli, että Esa halusi jostain syystä, että virveli soitetaan erikseen, se tuotti pienetä ongelmaan, mutta Jansku kuitenkin hoiti homman kunnialla.

Molemmat kappaleet ovat Panu Kotilan käsialaa. Tosin God’s Lonely Menin Vesa Vahteran mukaan hän osallistui hiukan Say Goodbyen sävellykseen. Samassa sessiossa äänitettiin Kotilan ja Vahteran duo projektin Many Hatesin EP ja tämän takia Vahtera oli myös studiolla. Vesan mukaan hän ehdotti biisin kertosäkeeseen neljännen soinnun, mikä siihen sitten tulikin.

Kannet tein bändin toimittamista kuvista. Kansikuvassa on Panun silloinen tyttöystävä Virpi. Kuvan otti Jaana, jonka sukunimi on unohtunut. Takakannen kuvan otti Esa Ijäksen veli Ari. Kuva on otettu Pispalan Valtatien alikulkutunnelissa. Kannet painettiin tuttuun tapaan Tehokopioinnissa, mutta nyt käytettiin sinistä tehosteväriä kannessa bändin nimen kohdalla.

Singlet painettiin Finnvoxilla ja kaiverruksen teki Mika Jussilla. Matriisikaiverrukset singlestä tietenkin löytyvät. A-puolella on ”Home fucking is killing prostitution” ja B-puolella “Käytät sanaa kaunis minulle tuntemattomassa merkityksessä”. Single julkaistiin 22.2.1991.

Hiljaiset julkaisut osa 34 – Various : Hiljaiset Levyt / Stupido Twins (kasetti; Hiljaiset Levyt / Stupido Twins EI KOODIA) 1990

Lokakuussa järjestettäville Berlin Independent Daysille oltiin päätetty lähteä Suomesta hiukan isommallakin porukalla. Kun kulut tuntuivat aika isoilta (ständi, jne.) niin päädyin Stupidojen kanssa siihen, että otetaan ständi puoliksi. Kun tämä päätös oli tehty, oli helppo päättää, että tehdäänpä yhteinen promokasettikin jaettavaksi ulkomaan pelleille. Tuumasta siis toimeen.

Kumpikin levy-yhtiö sai yhden puolen (30 minuuttia) kasetista ja valitsi siihen haluamansa bändit ja biisit. Hiljaisten Levyjen kappaleet olivat: Ravin’ Seeds: Turn On Your T.V. / Alice In Wasteland: Bleeding / Alivaltiosihteeri: Mauno Henrik Kolvisto / Jalla Jalla: Dead Man On The Ground / Jalla Jalla: Love Charging Battery / Garbagemen: Song & Legend / Maaseudun Tulevaisuus: Kylmäoja. Jalloihin siis uskotiin ja haluttiin korostaa bändiä valitsemalla kaksi biisiä siltä kasetille. Hommassa oli vahva itsetekemisen henki, vaikka kasetit tehtiin oikeassa monistamossa, niin kannet painatettiin Tehokopiointi kopiopainossa ja taittelin ne itse kotelon sisään. Julkaisulle ei tullut koodinumeroa, mutta sen koodinumeroksi oli ajateltu HIST-001. HIST-002 oli seuraavan vuoden promokasetin koodi.

Joose Berglund Stupidosta muisteli homma Pop-lehden artikkelissa aikoinaan: ”Vielä 90-luvun alussa messuille tosiaan tehtiin noita promokasetteja. Olin siihen aikaan töissä edesmenneessä paikallisradiossa, Radio Sykkeessä ja lainattiin niitten studiota, jotta Jukan kanssa saatiin oikein puhuttua kasetille välispiikit biisien väliin. Eikä tietysti mitään kässäriä, nauha pyörii ja sinne väliin soperrettiiin jotain ja yritettiin olla ns. hauskoja englanniksi. En oo kyllä kehdannut 15 vuoteen kuunnella sitä kasettia. Tänä päivänä, kun joku tekisi vastaavan promootioiskun, niin sais varmaan hullun paperit…”. Noista välispiikeistä vielä sen verran, että Hiljaisten levyjen puolen juontaa ”DJ Junttihuumori”, joka höpisee muun muassa seuraavasti: ”Help, Alice in Wasteland is bleeding!”.

Kasetteja taidettiin tehdä 300 ja suurin osa niistä jaeltiin BIDissä lokakuussa 1990. Ihan hukkaan heitettyä homma tuo ei ollut, siellä mittavan määrän fanzinejuttuja lisäksi saatiin jo ekalla kerralla lisensoitua muutama biisi ulkolaisille kokoelma-LP:ille. Loput kasetit läheteltiin ympäri maailmaa pienlehtiin ja levy-yhtiöihin, sekä jaeltiin Suomessa tilausten mukana bonuksina.

Ei nyt suoranaisesti liity tähän kasettiin, mutta BID-reissuun muuten, enkä muista että tätä juttua olisi kukaan kertonut. Miettisen ständi oli Stupidon ja Hiljaisten ständin vieressä. Ständille ei periaatteessa saanut jättää mitään yöksi, koska messuhalli siivottiin yöllä, mutta kyllähän minäkin piilotin pöydän alle tavaraa. Miettinen ei vaivautunut piilottamaan esitteitään, vaan jätti ne pöydälle. Aamulla ne olivat kaikki hävinneet, viety roskiin. Miettisellä ei siis ollut juuri mitään jaettavaa lehdille / toisille levy-yhtiöille. Miettinen ratkaisi asian, niin, että haki jostain roskiksesta ruskeaa voimapaperia, lainasi minulta tussia, kirjoitti paperiin isolla ”Only spoken word left” ja liimasi teoksen ständin seinälle. Näin ammattimaisesti Suomenpojat hoitivat vientitoimintaa.

Hiljaiset julkaisut osa 33 – Alivaltiosihteeri: Yhteiskunta – rakenne ja toiminta (LP; Hiljaiset Levyt HIKI-006) 1990

Sitten edellisen Alivaltiosihteeri singlen (Mauno Henrik Koivisto) laulajaksi oli vaihtunut Matti Toivonen, kun Satu Kurvinen oli lähtenyt matkaoppaaksi maailmalle. Matti oli ennen Alivaltiosihteeriä ehtinyt olla Mur Murrissa ja Dog Eat Dogissa. Matti siirtymiseen Dog Eat Dogista liittyy hassu pikku episodi. Uutta laulusolistia oli bändin toimesta etsitty ja lopulta päädytty Mattiin, joka tuolloin oli Dog Eat Dogissa. Dog Eat Dog oli Tamperelaisen rockin monitoimitoimimiehen Vesa ”Veda” Honkasen bändi. Veda kuoli aikanaan valitettavan nuorena, kun hänen vatsasyöpäänsä hoidettiin liian pitkään vatsahaavana ja kun totuus paljastui, ei mitään ollut enää tehtävissä. Minulle Pasi oli maininnut, että Matti oli tulossa bändiin, mutta oli samalla kertonut, että Matti ei ole vielä ilmoittanut asiaa Vedalle. Tunsin Vedan erittäin hyvin ja asuimme vain muutaman sadan metrin päässä toisistamme. Yhtenä iltana olimme taas molemmat Klubilla katsomassa jotain bändiä ja sen jälkeen lähdimme kävelemään samaa matkaa kohti Kalevaa. Matkalla Veda alkoi puhua Dog Eat Dogista ja jotenkin kryptisesti sanoi, että yhtyeen linjaan olisi tulossa muutoksia. Tulkitsin tämän niin, että Veda tarkoitti Matin lähtöä ja minun piti näyttää, että kyllä täälläkin tiedetään asioita, joten laukaisin, että joo kyllä minä tiedän, että Matti on jättänyt bändin. Veda meni aivan hiljaiseksi. Hetken päästä hän kysyi, että mitä minä oikein tarkoitin. Ei siinä sitten auttanut kuin kakoa totuus tilanteesta. Harmitti ihan älyttömästi, että näin mokasin, oli ollut paljon tyylikkäämpää, että Matti olisi itse päässyt asian kertomaan.

Periaatteessa levy tehtiin, kuten edellinenkin albumi, pohjat YO-talolla ja viimeistely Sound Consultingin studiolla, mutta idea kuinka levyä tehdään, oli muuttunut. Tähän asti Alivaltiosihteeri oli tavoitellut levyille mahdollisimman lähelle yhteen livesoundia muistuttavaa äänimaailmaa. Nyt alettiin hommaa miettimään uudestaan ja sovituksia muokattiin kauemmaksi livestä ja soittimia tuli levylle lisää.

Pohjat äänitettiin siis YO-talon lavalla. Kamat kasattiin heinäkuisena lauantaiaamuna ja homma aloitettiin. Valmista tuli kello 17:00. Tuolloin Tampereella oli menossa Teatterikesä -tapahtuma ja kun bändi oli soittamassa viimeistä biisiä, änkesi joku teatteriporukka YO-talolle. Älysivät onneksi olla hiljaa biisin ajan, niin saatiin viimeinenkin biisi kunnialla nauhalle. Äänityksistä vastasivat Timo ”Soija” Mesimäki sekä Kari Hipponen. Hipponen oli tuolloin YO-talon miksaajana ja tullut jo tutuksi. Toki tiesin Hipposen Vaavi ajoilta ja pari kertaa olimme tuolloin tavanneet, mutta kavereita emme vielä tuolloin olleet. Tästä levystä eteenpäin koen, että pystyin sanomaan Karia kaveriksi ja Kari pikkuhiljaa ui mukaan syvemmälle Hiljaisten touhuihin.

Päällekkäisäänityksiä tehtiin heinä- ja elokuun aikana Sound Consulting Oy:n studiossa useampaan otteeseen. Vain yksi vieraileva muusikko on, Jukka Mikkola, joka soittaa puupuhaltimia ja koskettimia. Soittimia sen sijaan lainattiin isommaltakin joukolta muusikoita: Antti Seppänen, Tiina Leminen, Martti Henttunen, Ari Närhi, Simo Ollila ja Martti Jalonen. Miksaukset tehtiin syys-lokakuussa.

Kun kuulin valmista materiaalia, oli täysin selvää, että tässä on kaupallisesti valmeinta Alivaltiosihteeriä tässä vaiheessa. Biisit olivat hyviä, sovitukset myös ja toteutus toimi erinomaisesti. Pasin ja Simon tekstit olivat kehittyneet edelleen ja nyt ne olivat todella oivaltavia ja täynnä hienoja pikku jippoja. Tekstit menivät joskus niinkin näppäriksi, että kaikki eivät nyansseja huomanneet. Esimerkiksi Autoriteettirockin todella hieno kaksoismerkitys riimeissä ”Liittyisit meihin / tulisit edistyksen tielle” on jäänyt monelta huomaamatta.

Albumin selkeä helmi oli Nasta Kaupunki. Pasi kertoo kappaleen synnystä: ”Pidin kovasti Kauko Röyhkän kappaleesta Paska Kaupunki. Toisaalta olin jonkin aikaa ajatellut, että olisi kiva tehdä Tamperetta käsittelevä teksti, olinhan asunut paikkakunnalla tuolloin kunnioitettavat kahdeksan vuotta. Hämeenkatua kävellessäni sain Tillikan kohdalla ahaa-elämyksen, että turha lähetä puhtaalta pöydältä sanoittamaan, minähän voisin kääntää Paskan kaupungin negatiivisuuden päälaelleen.”

Periaatteista pidettiin edelleen kiinni ja albumille laitettuja kappaletta ei julkaistu singlenä. Sen sijaan päätettiin tehdä siitä video. Hyvä tuttuni Heikki ”Hessu” Astola kuului Helsingissä kaitafilmikerhoon ja Heikin kanssa ideoitiin kuinka video tehtäisiin. Kuvattaisiin riittävästi sopivia lyhyitä pätkiä, joissa bändin jäsenet tekisivät jotain hassua jonkin Tampereen maamerkin edessä. Pätkät leikattaisiin sopivan järjestykseen sen mittaiseksi kokonaisuudeksi kuin kappale olisi. Homma siirrettäisiin Betacam-videolle ja siihen ajettaisiin levyltä ääni. Hieno suunnitelma, mutta toteutus sitten olikin vaivalloinen.

Talvi tuli aikaisin ja joulukuussa, kun videota alettiin yhtenä lauantaina kuvaamaan, oli aivan pirun kylmä. Kaitafilmikamera oli patterikäyttöinen ja se hyytyi pakkasessa tuon tuosta. Kahvia juotiin sen päivän aikana todella paljon, kun kävimme jatkuvasti sulattelemassa kameraa ja lämmittelemässä itseämme. Nuo ylimääräiset tauot tekivät myös sen, että loppuvaiheessa alkoi valo loppua. Tarkoitus oli kuvat luonnonvalossa, mutta ilta teki jo tuloaan. Varsinkin kohtaus, jossa Matti hyppää karhupatsaan päälle on jo todella tumma.

Riittävästi materiaali saatiin kasaan ja filmit lähetettiin Saksaan kehitettäväksi. Kun ne tulivat takaisin, menin Hessun luokse Helsinkiin leikkaamaan niistä sopivan mittaista kokonaisuutta. Leikkauksessa kävi niin, että kohtauksessa jossa bändi soittaa salkuillaan kappaletta Kehräniemen kupeessa filmi tuli laitettua väärästä kohtaan katselulaitteeseen ja siihen tuli pysty naarmu joka ruutuun. Siis lopputuloksessa kuvassa näkyi valkoinen viiru. Hessu oli aivan maansa myynyt, kun oli sitä mieltä että homma kaatui nyt tähän. Minä hetken aikaa mietin mitä tehdään ja keksin, että ajetaan tuo filmipätkä useamman kerran samalla tavalla väärin. Saadaan lisää valkoisia viiruja ja homma muuttuu efektiksi. Näin tehtiin ja lopputulos on ihan siedettävän näköinen. Valmis kaitafilmi vietiin MTV:lle siirrettäväksi Betacamille ja siellä kelanauhalta ajettiin siihen ääni. Videota ei montaa kertaa televisiossa näytetty, mutta se on ollut jo vuosia Tampereen museokeskus Vapriikissa Tamperelaisen musiikin onnenpyörässä Eppu Normaalin, Popeda, jne. seurana.

Levyt tehtiin tuttuun tapaan Finnvoxilla ja A-puolen matriisikaiverrus oli ”Byrokraatti palaa työpaikalle”. B-puolelle raapustettiin ”Hallinto direktiivejä ja kakka huumoria”. Kannet painoi jälleen kerran Tamperelainen Paino-S. Levy ilmestyi virallisesti 23.11.1990.

Biisi Nasta Kaupunki saatiin lisensoitua Ranskalaiselle kokoelmalle Garden Party. Sen piti ilmestyä LP:nä, mutta ilmestyikin lopulta vain kasettina. Kokoelma esitteli Eurooppalaisia indiebändejä.

Lisäinfoa:

Levyn mukana tuleva Kansakunnan Selkäranka löytyy kaikki Kansakunnan Selkärangat sisältävästä PDF-tiedostosta.

Biisien sanat löytyvät Alivaltiosihteerin lyriikat sivuilta.

Hiljaiset julkaisut osa 32 – Ei artistia: Totaalisen Hiljainen Levy (7”; Hiljaiset Levyt HYKS-001) 1990

Kun vuoden loppu alkoi lähestyä, mietin keneltä tilaisin Hiljaisille joulukortin tänä vuonna. Tapani Rytöhonka oli tehnyt edellisen vuoden Hiljaisten Levyjen joulukortin. Kun hetken aikaa asiaa pyörittelin, niin ajatukseksi tuli, että joululevy olisi kyllä paljon hauskempi. Biisejä ei enää olisi ehtinyt äänittää, eikä rahakaan ollut niin paljoa että olisi voinut tehdä normaalin levyn, joten jotain muuta piti keksiä.

Stiff Records oli vuonna 1980 tehnyt LP:n The Wit And Wisdom Of Ronald Reagan, jonka A-puolella oli “kappale” The Wit Of Ronald Reagan ja B-puolella The Wisdom Of Ronald Reagan. Homman vitsi oli tietysti siinä, että kummankin puolen urat olivat tyhjät. Seuraava ideani oli siis tehdä tällainen levy. Soittelin Finnvoxiin ja kyselin mitä tyhjien urien kaivertaminen maksaisi. Maksoihan se, joten piti vielä vähän kehitellä asiaa ja päädyin täysin tyhjään levyyn, siis sellaiseen mikä tavallisesti oli yksipuoleisen levyn toisella puolella. Taas soitto Finnvoxille ja kyselin mitä tällainen maksaisi. Siellä pidettiin ideaa niin pöhkön hauskana, että lupasivat 300 kappaleen painoksen erikoisedullisella hinnalla. Varsinkin Jussilan Mika innostui ideasta.

Etiketit levyyn tietenkin tehtiin. A-puolella on ”Hiljaista Joulua” ja B-puolella ”Hiljaisia hetkiä kiireen lomaan”. Ihan oma koodisarjakin tätä varten keksittiin: HYKS-001. Kannet piirsi Nalle Virolainen. Tai tarkemmin sanottuna etukannen ja postikortin. Postikortin kuvaa käytettiin myös takakannessa. Erillinen postikortti tehtiin samasta kuva. Postikortti painettiin punaisella värillä, levyn kannet puolestaan sinisellä. Molemmat painohommat teki aina luotettava Tehokopiointi.

Nyt Hiljaisilla oli oma joululevy ja se piti saada jakoon. Tampereella jaoin sitä kaikille niille jotka tunsin ja jotka olivat vähänkään tekemisissä rockin kanssa. Muutaman ohjelmatoimiston sihteerit liikkuivat toden teolla, sillä heitä ei kuulemma kukaan koskaan muistanut. Muualle Suomeen oli kriteerit olivat hiukan kovemmat – postikulut kun kuitenkin piti maksaa. Hiljaisille joulukuussa tulleiden postimyyntitilausten mukaan pakkasin levyn. Kun levyjä vieläkin oli vähän jäljellä, niin yhtenä iltana otin 25 kappaleen boxin mukaan, kun menin YO-Talolle jollekin keikalle, ja jaoin levyjä siellä yleisölle. Kaikista kolmestasadasta levystä päästiin eroon ennen joulua.

Myöhemmin minulle selvisi kiertotietä, että levyn valmistus oli tuottanut tappiota Finnvoxille. Siellä ei oltu tarjousta tehdessä otettu huomioon, että heillä on olemassa vain yksi peilimatriisi. Siis se, joka laitetaan yksipuoleisten levyjen toiselle puolelle. He joutuivat tätä levyä varten teettämään toisen peilimatriisin. Finnvoxin hienosta pelihengestä osoituksena on, että paitsi että he eivät kysyneet voisinko maksaa lisää tuon ylimääräisen matriisin valmistamisesta, niin he eivät edes maininneet minulle, että lisäkustannuksia oli heille tullut.

Tämä levy on sellainen erikoisuus, että tästä on kysytty minulta useita kertoja. Onpa minua tämän levyn tiimoilta haastateltu kaksi kertaa ulkomaisia kirjoja varten. Toinen kirjoista käsitteli yleisesti erikoisia levyjä. Toinen kirja keskittyi pelkästään levyihin, joissa ei ollut ääntää. Lienee noita ei-ääntä-levyjä on sitten jonkin verran enemmän kuin Stiffin ja Hiljaisten julkaisemat.

Hiljaiset julkaisut osa 31 – Jalla Jalla: Jalla Jalla (LP; Hiljaiset Levyt HIKI-005) 1990

Parin pikkulevyn jälkeen Jalla Jalla oli valmis tekemään pitkäsoittoa. Nyt oli tullut hiukan järki käteen, eikä bändiä enää raahattu Tampereelle asti. Kemissä oli vuonna 1987 avattu Tico Tico studio, jota pyöritti Ahti Kortelainen. Jallat olivat kuulleet studiosta kehuja, joten siellä päätettiin pitkäsoitto äänittää. Tico Ticostahan tuli aikanaan varsin kuuluisakin studio, sen jälkeen kun se vuonna 1994 muutti Kemin keskustaan ja alkoi äänittää metallibändejä, kuten Impaled Nazarene ja Sentenced. Mutta Jallojen LP äänitetiin siis vielä vanhoissa tiloissa, jotka sijaitsivat Ahti Kortelainen omakotitalon sivurakennuksessa. Paikat olivat ahtaat, kontrollihuone oli vain 2,20 x 2,40 metriä; soittopuoli sentään isompi. Budjetti oli pieni ja bändi nukkui tuolla studion lattialla yöt.

Jallat ja Ahti tulivat erittäin hyvin toimeen keskenään ja äänityksiä Tico Ticolla tehtiin jatkossakin. Niin ja olipa Ahti Jallojen Euroopan kiertueella miksaajana. Välit olivat sen verran veljelliset, että Tarkiaisen Jukka taisi kirjoittaa jokaiseen levyyn Ahdin sukunimen hiukan eritavalla väärin.

Levylle tuli Jalla Jallan biisien koko kirjo: reippaasta katurockista countryyn ja punkin saastumasta popista skahan. Hiljaislle tehtyjen seiskatuumiasten biisejä ei tietenkään laitettu LP:lle, mutta varhaisen omakustannussinglen biisit äänitettiin uusiksi; City Song alkuperäiselle aika uskollisen versiona, mutta Apartment Stories vääntyi nyt skaksi.

Kannet ja liitteen teki tuttuun tapaan Jallojen Jukka Tarikainen. Jukka äärimmäisen vaatimattomana miehen ei mihinkään merkinnyt nytkään omaa nimeään, mutta esimerkiksi etukannen ja takakannen valokuvaajat on tarkkaan kreditoitu (Seppo Kukkonen ja Jutta Reinman). Jalla olivat tässä vaiheessa saaneet keikkamyyjän, Hannu Korhosen, joka myi Hiljaisten bändeistä jo Alivaltiosihteeriä, ja Hannun yhteystiedot lisättiin kansiin.

Ennen kuin levyä alettiin tekemään Finnvoxilla, niin ajattelin että kun jo useampi sinkku on tehty, niin ehkä levyjä ei tarvitsisi tehdä levyjä listahinnoilla, vaan ehkäpä saisin jonkinlaisen firma-alennuksen. Niinpä soitin Finnvoxin keskukseen ja pyysin toimitusjohtajalle. Toimitusjohtaja oli paikalla ja pääsin esittämään asiani. Pienen ääneen pohdinnan jälkeen toimitusjohtaja etsi jotain papereita ja ilmoitti minulle sitten alennusprosentin. Kiitin kovasti ja olin tyytyväinen. Vasta myöhemmin minulle selvisi, että kannattikin olla tyytyväinen. Toimitusjohtaja oli vanha isäntä, jota jo hiukan tönittiin syrjään eikä hänen toivottu ottavan osaa operatiiviseen toimintaa. Hinnoittelun on pitänyt mennä Risto Hemmille (muistaakseni), mutta kun en keskukselle esittänyt asiaani niin pääsin puhumaan toimitusjohtajalle, joka vieläpä oli sattumalta paikalla. Hän antoi minulle samanlaisen alennuksen, mikä isoilla levy-yhtiöillä oli. Finnvoxin reiluus tuli taas kerran esille, hintoja ei muutettu (tosin jatkossa ne ehkä nousivat hiukan enemmän kun muilla), eikä asiasta mitään minulle puhuttu. Kuulin koko jutun toisen käden kautta myöhemmin.

Matriisikaiverruksiksi LP:lle tulivat tällä kertaa A-puolelle ”Fast Nuts”, joka oli Jallojen omakustanne levymerkki. B-puolelle tuli ”… ja tästä ei sitten puhuta Junttilalle mitään!”. Tämä oli omaa kieroa huumoriani, eli itse tuon keksin ja levyyn laitatin.

Levy ilmestyi 22.4.1990. Tämä oli muuten aivan ensimmäisen Rovaniemeläisen bändin tekemä LP, eli omalla tavallaan historiallinen albumi. Kaupunki palkitsi yhtyeen omintakeisella tavalla tästä saavutuksesta. Bändin jäsenistä tuli Rovaniemen kaupungin virallisia katusoittajia kesäksi 1990 ja heille tästä jonkinmoinen korvauskin maksettiin.

Levy oli erinomainen – se oli pitkään oma suosikkini Hiljaisten Levyjen julkaisuista. Kriitikotkin pitivät siitä ja arviot olivat ylistäviä. Yksi hämmentävimmistä arvioista oli Rovaniemellä ilmestyvässä Lapin Kansassa, jossa 30.4.1990 melko pitkästi käsiteltiin levyä otsikolla ”Kaaoskitaraa ja kylmiä väreitä”. Siinä todetaan muun muassa näin: ”Kitaristi Jouko Hiltunen on säveltänyt suurimman osan kappaleista. Hänelle on aina ollut ominaista tehdä asiat vaikeimman kautta. Tyypillinen Hiltusen sävellys on kuin valokuvakollaasi, joka lähemmässä tarkastelussa paljastuukin tavalliseksi kuvaksi, joka on suurella vaivalla lavastettu näyttämään kollaasilta. Tai se on kuin japanilainen kala-ateria. Kala suikaloidaan pieniin osiin ja kootaan lautaselle tyylitellyn kalan muotoon. Jotenkin nämä sävellykset ovat kuin sävellysten peilikuvia. Sen täytyy liittyä siihen että Hiltunen on vasenkätinen.”

Onnistuin lisensoimaan levyn Britteihin, jossa sen CD:nä julkaisi Plastic Surgery Records. CD:lle laitettiin bonukseksi singlen Love Charging Battery  / Ain’t Got No biisit. Brittijulkaisun myötä saatiin järjestetty myös Euroopan kiertue, jossa Englannissa Jallat soittivat yhdessä Doctor and the Medicsin kanssa. CD ilmestyi Briteissä toukokuun 1991 alussa ja Suomessa sain sen virallisesti myyntiin 14.6.1991.

Risto Nieminen on tehnyt kirja Rovaniemeläisen populaarimusiikin historiasta. Jalla Jalla käsitellään siinä ihan laajasti, mutta hassusti oikeastaan ainoa mitä tämä Pop Rovaniemi Rock kirja näkee aiheelliseksi kertoa ensimmäisestä LP:stä on ainoastaan että ”LP:n lisensoinnin kunniaksi levypomo Junttila tarjosi Rovaniemen pojille kiinalaisen lounaan tamperelaisessa ravintolassa.”

PS. Jukka Tarkiainen kommentoi tätä tekstiä Hiljaisten Levyjen Facebook-sivulle. Teksti ansaitsee tulla kopioiduksi tähän juttunkin:

”Albumin kannet on pääosin minun tekemiäni. Olin siihen aikaan innostunut sarjakuvamaisista käsikirjoitetuista fonteista ja suunnittelin niitä. Levyn etiketit ja sisäpussi ovat täynnä sarjakuva-vaikutteisia piirroksia ja näitä käsinkirjoitettuja fontteja. Sisäpussissa oli oma reseptini, jossa laulujen sanoista valittiin hienoja rivejä ja sekoitettiin niitä sarjakuvamaisen kuvituksen kanssa.

Jalla Jalla kävi äänittämässä Kemi Tico Tico studiolla useaan kertaan. Äänittäjä Arti Kortelainen on pätevä äänittäjä ja hauska veikko. Hän oli jo 80-90-lukujen vaihteessa äänittänyt hyvällä menestyksellä useita ulkomaillakin noteerattuja hevibändejä. Ja oli studiolla käynyt äänittämässä ainakin varhainen CMX ja kemiläinen koomikko Jope Ruonansuu. Jos oikein muistan, niin yritin kirjoittaa äänittäjämme Ahti Kortelaisen nimen levynkansiin aina tarkoituksella väärin. Välillä se oli Ahti Hortelainen. Välillä Ahti Korpelainen.”

Virallinen julkaisupäivä tänään – Attila the Stockbroker: Heart on my Sleeve

Hae omasi paikallisesta levykaupasta.

Brightonilaisen punksaarnaajan Attila the Stockbrokerin upea ura saavuttaa 40 vuoden rajapyykin. Sen kunniaksi Hiljaiset Levyt julkaisee Attilan itsensä kokoaman, kunniakkaat vuosikymmenet kattavan vinyylialbumin Heart On My Sleeve – A Fortieth Anniversary Song Compilation levytysuransa kohokohdista. Parhaisiin valikoituneiden kahdentoista kappaleen mittaan mahtuu murto-osa miehen yli kahdenkymmenen vankan albumin ja ainakin yhtä monen EP- ja singlelevyn katalogista. Punk-konserttien kiivain kansankiihottaja tunnetaan väkevien levytysten lisäksi runoilijana, joka on julkaissut runokokoelmia kahdeksan kirjan verran. Sanankäytön ohessa miehellä on hallussa myös vetovoimaisten melodioiden taito. Keikkoja on vuoden 1980 jälkeen kertynyt yli 3300 esiintymistä kaikkiaan 25 maassa.

Levy käynnistyy Thatcherin poliisiarmeijalle uhittelevalla folkpunkilla Fifth Column, joka ilmestyi vuonna 1980 Cherry Redin julkaisemalla Cocktails-EP:llä sekä osuvasti nimetyllä ensialbumilla Ranting at the Nation. Kansaa koetelleiden vuosikymmenien kokemuksia purkavat myös Falklandin ja Lähi-idän sotaintoilun sekä Itä-Euroopan visiittien raportit, joiden myötä voi todeta, kuinka ällistyttävän moneen suuntaan punk oikein voikaan taipua.

Levyn loppupuolella on Attilan Barnstormer 1649 -yhtyeen kappaleita, joissa mies yhdistelee erittäin mehukkaasti punkkia ja keskiaikaista musiikkia hyödyntäen elävästi myös tuon aikakauden soittimia. Tekstit ovat kuitenkin ajattoman kantaaottavia. Nykypäivän ongelmissa peilataan Britannian historian kipukohtia ja osoitetaan, kuinka vähän riisto ja eliitin valta ovat aikojen saatossa muuttuneet. Laulut tarjoavat myös yllättäviä näkökulmia brittihistorian kummiin käänteisiin, kuten kuningasvallan katkokseen ja lyhyeen tasavaltalaisuuden aikaan 1600-luvulla. Levyn tiimoilta suunniteltu Euroopan kiertue peruuntui koronaviruksen takia, mutta sitä on ryhdytty järjestämään uudestaan loppuvuodeksi. Nauti nyt parhaiden palojen levystä ja Attila the Stockbrokerin verrattomista live-esiintymisestä sitten loppuvuoden kiertueella, joka yltää Suomeenkin asti.

Eilinen ’Heart on my Sleeve’ LP:n julkkarikeikka katsottavissa videona

Eilen Attila the Stockbroker heitti todella hienon streamkeikan uuden LP:n julkistamisen kunniaksi. Kaikki LP:n biisit soitettiin ja tarinat biisien takaa avattiin perinpohjaisesti ja hienolla huumorilla höystettynä. Nyt tämä koko kaksituntinen on katsottavissa ”jälkilähetyksenä” Facbookissa. Kannattaa tsekata ja voi sen LP:nkin ostaa 😉

'Heart on my Sleeve' Album Launch

Tonight's gig is the launch of my 40th anniversary Finnish album and it should have been in Helsinki and Tampere but it's in Southwick instead – hei Suomi and thanks Jukka! You can get a copy from my brand new Bandcamp site https://attilathestockbroker.bandcamp.com/ or if you're in Finland or nearby (!) from jukka@hiljaisetlevyt.comAs always I'm fundrasing for our local community group and food bank too – donations welcome at https://justgiving.com/crowdfunding/attilathestockbroker3

Julkaissut Attila the Stockbroker Maanantaina 22. kesäkuuta 2020

Linkki

Attila the Stockbroker levynjulkkarikeikka

Attila the Stockbrokerin 40-vuotisjuhlalevyn Heart on My Sleeve julkkarikeikka on 22.6.2020 Suomen aikaa kello 21:00. Juhlalevyn julkaisee tietenkin Hiljaiset Levyt. Keikka on live lähetys Attilan Brightonin päämajasta. Kaiken näköistä mahtavaa tullaan kuulemaan, niin säestyksen kanssa kuin ilmankin. Tule linjoille juhlimaan.

Parin viime viikon lisäykset myyntilevyihin

Tässä uutuudet, jotka on lisätty (, olen lisäämässä) Hiljaisten Discogs-kauppaan myyntiin. Jos haluat tsekata kaikki levyt jotka ovat myynnissä, niin ne löytyvät täältä: https://www.discogs.com/seller/hiljainen_man/profile

Postikulut: 1 – 3 singleä 3,20. Yli 4 singleä tai yksi tai useampia LP:itä 5,90.

Tilata voi ihan viestillä, silloin pystyn hiukan paremmin pyöristelemään hintoja.

LP:t

ATTILA THE STOCKBROKER: HEART ON MY SLEEVE 20,00 * Hiljaisten uusia julkaisuja
OFFSIDE REIDARS: OFFSIDE REIDARS 14,00 * Hiljaisten uusia julkaisuja
Cause A Riot: Final Broadcast 19,50
Mara Balls: Ratina Live ´18 19,90
Duncan Reid And The Big Heads: Don’t Blame Yourself (KELTAINEN vinyyli) 26,00
Duncan Reid And The Big Heads: Bombs Away 20,00
Duncan Reid And The Big Heads: The Difficult Second Album 22,00
Duncan Reid And The Big Heads: Little Big Head 2019 Reissue 24,00
Dee Dee Ramone: Hop Around 19,50
No Sports: King Ska 16,00
The Hotknives: The Way Things Are 14,00
The Idiots: They Call Us The Idiots 16,00
Stiff Little Fingers Live & Loud 2LP 22,00
Pelle Miljoona & Rockers: Tanssiva Tuli 19,90
VAU!!: Valkokankaat 19,00
Pää Kii: Jos Huonoo Onnee Ei Ois Mul Ei Ois Onnee Ollenkaan 19,00
Huora: Hukutaan Paskaan 24,00
Huora: Kosto Elää! 19,000
Laurel Aitken with The Skatalites: The Legendary Godfather Of Ska – Volume 2 – The Long Hot Summer (1963) 20,00
Ismo Alanko: Halusin Olla Niin Kuin Beethoven 20,00
Bad Brains: Live At Cbgb -Spec- 22,00
Chuck Berry: Rockin’ At The Hops -Hq- 15,00
Disco Ensemble: Afterlife 18,00
Five.Six.Seven.Eight’s: Live At Third Man Records 20,00
Long Tall Shorty: Kick Out The Shams 19,00
Manic Street Preachers: Know Your Enemy 18,00
Jarkko Martikainen Ja Luotetut Miehet‎: Aina Auki 19,00
Mudhoney: Live At Third Man Records 20,00
Mudhoney: Mudhoney 24,00
Posies: Failure 18,00
Tuomari, Nurmio: Dumari Ja Spuget 29,00
Tuomari, Nurmio: Dumarillumarei 29,00
Violent Femmes: We Can Do Anything 18,00

7″

Duncan Reid And The Big Heads: C’Mon Josephine / Bombs Away 8,00
Duncan Reid And The Big Heads: Kelly’s Gone Insane // Pretty Little Rachel / Baby, Baby 9,90
Surfpoika Rex: Pukki-EP 5,00
Hintit: Eliittikumppanit EP 4,50
Dee Dee Ramone: Born To Lose / Hop Around 7,50
Various: Yy! EP 5,00
Various: Kaa! EP 5,00
Various: Koo! EP 5,00
Various: Nee! EP 5,00
Aggressors Bc: Belfast City Ep 5,50
Girlie & Laurel Aitken: Lawd Doctor 6,00
No Sports: Stay Rude Stay Rebel Ep 6,50
Stage Bottles: One World – One Crew Ep 4,90
Brigadier: Power In Unity Ep 6,00
The Idiots: Emmy Oh Emmy Ep 6,50
The Idiots: Der S04 & Der Bvb Ep 6,50
Barrington Levy: Praise His Name 9,50
Eater: Thinkin’ Of The Usa / Michael’s Monetary System 14,00
Gay Intruders: In The Race / It’s Not Today 12,00
Giuda: Yellow Dash / Kukulcan -Ltd- 8,00
Gregory Isaacs / Mighty Two: Babylon Too Rough / I Stand Accused 11,00
Maniacs: I Don’t Wanna Go To Work / White Light White Heat 15,00
Mystery Lights: Thick Skin / In The Darkness 7,50
Reaction: Hard Rain In The City / Down And Out 9,50
Reflectors: Teenage Heart / Desert Crusader 12,00
Sultan, Mark: Let Me Out / Be The Blood 7,50
Violators: N.Y. Rippers EP 12,00
White Stripes: The Hardest Button To Button / St. Ides Of March 9,50
Jaybirds: Take Your Chance / Boy Meets Girl Storyline 9,50

CD:t

Devil Dog Road: Drive And Out 9,90
Devil Dog Road: Next Exit 9,90
Smithereens: 11 6,50
Super Furry Animals: Radiator 6,50
Tyla Gang: Live At Rockpalast 2-CD 6,50
Abortti 13: Abortti 13mg 4,90