Raumarock sukupuu

Tämä sukupuu alkoi syntyä, kun sain käsiini Tuomas Kaukomiehen kirja Raumalaista rockhistoriaa 60-luvulta tähän päivään. Kirja on lähes 600 sivuinen järkäle, jossa on lisäksi mukana kuuden CD:n boxi musiikkia. Kirja on faktapohjaltaan erittäin ansiokas ja esittelee käsittämättömän määrän yhtyeitä, joista suurin on päässyt levyttämän – joillakin ura on jäänyt muutamaan keikkaan. Ajattelin, että nyt syntyy sukupuu helposti. Jonkinasteinen pettymys tämä lopputulos on laajuuden osalta. Pettymyksen syy on omalla kummallisella tavallaan tuo ansiokas Kaukomiehen kirja. Ensiksikin siinä on kuten tuli jo todettua erittäin paljon ei-levyttäneitä bändejä. Toiseksi se ”omii” yhtyeen raumalaiseksi jos siinä on soittanut yksikin Raumalainen muusikko. Jopa alun perin torniolainen ja myöhemmin Helsinkiläinen Seidat saadaan mukaan kirjaan erittäin löyhän Rauma kytkennän kautta. Kolmanneksi kirja listaa lähipaikkakuntien, kuten Laitila ja Eura bändit Raumalaisiksi. Laitilassa oli ihan oma scenensä ja se tuotti isompia nimiä kuin Rauma. Laitilasta tulen tekemään joskus tulevaisuudessa oman sukupuunsa. Mutta pienestä pettymyksestä huolimatta ja ennen kaikkea tuon mainion kirjan avulla sain Rauman sukupuun kasaan ja se kertoo oman totuutensa Rauman rockelämästä.

Sitten ne normaalit huomautukset: Jos huomaatte sukupuussa virheitä, niin niistä saa – suorastaan pitää – ilmoittaa ja minä korjailen ne sukupuuhun.

Jos kaipaat tulkintaohjeita sukupuun lukemiseen, niin ne löytyvät sukupuuhakemistosta (https://www.hiljaisetlevyt.com/2021/10/08/sukupuuhakemisto/ ). Tuo hakemisto ei vielä kata tätä sukupuuta

Ja lopuksi: linkki helposti luettavaan PDF-tiedostoon:

http://www.hiljaisetlevyt.com/wp-content/uploads/2021/12/Rauma-sukupuu.pdf

3 vastausta artikkeliin “Raumarock sukupuu”

 1. Hei. Vastauksena huomioihisi allaekirjoittaneen kirjan sisällöstä. Kyse on raumalaisen rockin (joka on kirjassani käsitteenä melko lavea) historiasta, ei pelkästään tavoite rakentaa lista levyttäneistä yhtyeistä/artisteista, kuten kokoamissasi sukupuissa.

  On myös otettu huomioon raumalaiset muusikot, jotka ovat soittaneet Rauman ulkopuolisissa yhtyeissä. Ei noita yhtyeitä ole mitenkään ”omittu” raumalaisiksi. Eikä niitä yhtyeitä ole väitetty raumalaisiksi. Olisi vain ollut kohtuutonta jättää mainitsematta noita useita, osin varsin menestyneissä yhtyeissä soittaneita ja laulaneita muusikoita historiikin yhteydessä.

  Siksi myös nuo raumalaisten osin miehittämät laitilalaisetkin yhtyeet ovat mukana kirjassa.
  Seitojen kohdalla myönnän virheen tapahtuneen saamani virheelisen tiedon takia.

  Ja koska oli lisäksi tarkoitus saada myös bändien musiikki mukaan ja sitä oli käytettävissä, oli luonnollista myös esitellä bändit musiikin takana. Jos kirjaan olisi otettu mukaan vain ”virallisen” levytyksen tehneet bändit, niin historiikista olisi tullut melko lyhyt ja kattamaton. Nyt mukana on suuri osa raumalaisista bändeistä ja muusikoista musiikkeineen valitulta ajanjaksolta.

  Ystävällisin terveisin
  Tuomas Kaukomies

  1. Kiitos kommentista. Erinomaisen kirjan olet tehnyt, arvostan kovasti. Ennen kaikkea hienoa kuinka lajasti esittelet ei levyttäneet bändit. Nämä minun sukupuuni keskittyvät vain levyttäneisiin yhtyeisiin ja siksi sukupuu on erittän rajoittunut otos kirjastasi. Tuo ”omittu raumalaisiksi” oli liian huonoa muotoilua minulta; olisi lienee ollut syytä puhua raumasta ja lähialueesta sekä yhtyeistä joissa on soittanut raumalaisia.

 2. Kirjaa kirjoittaesaani ajatus oli juuri tuo Rauma ja lähialue sekä yhtyeet joissa oli soittanut/soittaa raumalaisia muusikoita. Ja tuota seikkaa aina kirjaa koskeneissa haastatteluissakin korostin. Samoin bändejä esitellessäni toin paikkakunnan esille, vaikkapa euralaisen Like Tomorrow yhtyeen kohdalla. Valitettavasti en sitä selkeästi kirjoittanut auki kirjan ”Lukijalle”-esipuheessa.

  Tuo ”levyttänyt”-termi on muuten hieman hankala. Pitääkö olla ollut levytyssopimus ns. oikean levy-yhtiön kanssa? Jos on omalla kustannuksellaan tuottanut studiossa levyn, masteroittanut sen, painattanut koko cd:n tai vinyylin ja myynyt sitä jopa kohtalaisesti eri kanavien kautta, eikö ainakin nykymaailman suoratoistokulttuurin aikana ole ”levyttänyt” yhtye?

  Mitä tulee tuohon sukupuuhun Rauman osalta, niin oletko harkinnut laajentaa tuota aikaväliä nykypäivään saakka. 2000-luvulla on tullut uusia nuorempien muusikoiden yhtyeitä, joilla on se ihan oikea levytyssopimus. Esimerkkinä vaikkapa Relax Trio, Wanton, AT’s Root and Ramblin ja Itkevä Tyttö/Musta Valo.

  Hyvää joulun odotusta,
  Tuomas

Vastaa