Hiljaiset julkaisut osa 2 – Alivaltiosihteeri: Te Olette Huono Yleisö / Kuvittelen Olevani (7”; Hiljaiset Levyt HIKS-002) 1986

Hiljaisten Levyjen toinen julkaisu Alivaltiosihteerin single Te Olette Huono Yleisö on mahtavaa tarinaa aina yhtyeen kiinnityksestä alkaen. Tiesin Heikuran Pasin ja Simo Frangénin Tampereen Yliopistolta. Olin myynyt miehille Hiljaista Kesää ja Zägä Boxin sinkkua ja olimme jonkin sortin tuttuja, mutta emme vielä kavereita. Miehillä oli huima maine hauskoina miehinä ja Pahkasian avustajina. Yhtenä iltana YO-talolla näin kaksikon ja koska tiesin, että kavereilla on myös bändi – olin nähnyt sen keikan Kirjakahvilassa – päätin että noiltahan voisi julkaista singlen. Pasin (kitara) ja Simon (basso) lisäksi yhtyeeseen kuuluivat Jyrki Liikka (rummut) ja Satu Kurvinen (laulu). Menin siltä samalta seisomalta kertomaan miehille, että tehdään single. Kaverukset olivat, että ei asioita näin hoideta, että he voisivat toimittaa minulle demon. Sanoin, että ei sitä tarvita, mutta vaatimus oli ehdoton, diiliä ei tehtäisi ennen kuin saisin demon. Sovittiin siis tapaaminen seuraavalle päivälle. Pasi oli aamulla mennyt hakemaan Simoa tapaamiseen, joka ei muistanut koko keskustelua edelliseltä illalta. Kun tapasimme, Pasi ojensi demo, jolla oli seitsemän biisiä. Otin sen vastaan ja sanoin, että no niin homma on selvä, aletaan tehdä singleä. Pasi kysyi, että enkö aio kuunnella sitä. Sanoin, että mistään sellaisesta ei eilen sovittu. Siitä se sitten lähti. Pasilla on muuten aavistuksen toisenlaiset muistikuvat kuinka kaikki tapahtui, mutta näin sen minun muistini mukaa meni.

Kun tätä Alivaltiosihteerin ekaa sinkkua tehtiin, niin kaikki tuntui sujuvan kuin unelma: pidettiin hauskoja palavereja, äänitykset toimivat, tiedotteiden väsääminen oli hulvatonta, kansien teko hauskaa.

Oli tuohon aikaan Tampereen Yliopiston Ylioppilaskunnan varapuheenjohtaja ja kun Radio 957 paikallisradiota oli laitettu pystyyn, niin muutaman kuukauden oli teknisen työryhmän puheenjohtaja. Suhteet radioon olivat siis hyvät ja kun sinne oli tehty myös pieni studio radiomainosten tekoa varten, niin sain sovittua, että ilta-aikaan single voitaisiin äänittää siellä lähes pelkällä äänittäjän palkalla. 29.-30.9.1986 Sound Consulting Oy:n studiossa sitten Tapio “Tage” Ylitalon johdolla äänitettiin ja miksattiin ja kolme biisiä. Ylimääräinen biisi oli Me Noustiin Virastoista. Ajatus oli sama kuin Zägä Boxin kohdalla, että tehdään yksi biisi tulevaa levy-yhtiökokoelmaa varten. Itse asiassa Kuvittelen Olevani piti olla A-puoli ja Me Noustiin Virastoista B-puoli, mutta kun miksauksia kuunetiin, niin oli aivan selviö mitkä biisit singlelle tulevat.

Zägä Boxista oli opittu, että kustannukset pitää pitää kurissa ja näin ollen kaikki tehtiin itse. Alivaltiosihteeri logo levyn kanteen tehtiin Letraset kirjaimista. Valittiin mahdollisimman Ramonesin näköinen kirjasintyyppi tarjolla olevista arkeista ja siitä sitten raapustettiin logo. Kannen kuvaa varten Pasi osti divareista pinkan vanhoja Suomen Kuvalehtiä. Ne toimivat levynkansien kuva-arkistona pitkään, aina vuoteen 1992 saakka. Joku sopivan näköinen kuva valittiin ja käytettiin sellaisenaan kannessa. Ei siis ole mitään tietoa kuka on tämän kannen pikkupoika.

Alivaltiosihteeri leimasimen Satu kävi teettämässä leimasinpajassa. Neuvoivat siellä Satua, että kaksi ulkorengasta tekee siitä virallisemman näköisen. Kannet painettiin Tehokopioinnissa, jota olin käyttänyt Hiljainen Kesä fanzinen painamiseen, A3 arkkeina. Niitä sitten itse tehtiin kansipusseja käsikäyttöisellä leikkurilla ja saksilla, taitettiin ja liimapuikolla liimattiin. 500 kannen askartelu otti kyllä oman aikansa.

Singlen mukaan tehtiin myös ensimmäinen Kansakunnan Selkäranka lehtinen, jossa kavereiden huumoripuoli pääsi hienosti esille. Olin nähnyt joissakin Brittisinkuissa sanoitusliitteitä ja kysyin Pasilta ja Simolta että tehtäisiinkö tähän singleen sellainen. Kaverit veivät sitten ideaa aika paljon pidemmälle. Liitteestä tuli A6 kokoinen lehdykkä, jossa oli mm. faktataulukko solmioista ja silmälasien vahvuuksista ja muuta hassua. Tästä alkoi sitten perinne, että aika monessa levyssä oli liite mukana. Etikettipohjaa kehtieltiin vähän Zägä Boxista ja siihen tuli toinen leikkaus, jossa on bändin nimi.

Toinenkin perinne alkoi myös tästä vinyylistä, matriisikaiverrukset. Kun levyllä musiikki loppu, niin loppu urat kaiverretaan harvempaan, niiden väliin jäävään tyhjään alueeseen tehdään merkintä josta käy ainakin ilmi levy koodi; näin oikea puristusmatriisi tunnistetaan kun levyjä aletaan painamaan. Stiff Records oli minulle monessakin suhteessa iso innoittaja; haavelein jopa että Hiljaisista Levyistä tulisi Suomen Stiff. Stiffillä oli kaikenlaista vänkää toimintaa ja yksi heidän juttunsa oli, että matriisiin oli kaiverrettu kummallinen viesti. Kun tätä singleä MTV:llä kaiverrettiin, niin kysyi ujosti voisiko sinne kaivertaa pienen tekstin. Tietysti tämä onnistui. Singlen molemmilla puolilla lukee matriisissa ”Valtion hyväksymä”.

Kun bonuksena bändi pääsi singlen ansiosta vielä Hittimittari TV-ohjelmaan, niin olohan oli aivan mahtava. Olen monta kertaa yrittänyt kuunnella biisiä niin sanotusti objektiivisesti ja miettiä onko se niin loistava kuin miltä minusta tuntuu, mutta ainoa lopputulos on, että minusta tämä tuntuu parhaalta hyvän tuulen musiikilta mitä tällä pallolla on tehty. Niin ja mikä parasta tästä on alkanut alunperin neljä, sittemmin laajentuen viiteen, hienoa kaveruussuhdetta, jotka ovat kestäneet tähän päivään asti. Ilman tämän singlen tekemistä elämäni olisi ollut hiton paljon köyhempi ja ilottomampi.

Lisäinfoa:

Levyn mukana tuleva Kansakunnan Selkäranka löytyy kaikki Kansakunnan Selkärangat sisältävästä PDF-tiedostosta.

Biisien sanat löytyvät Alivaltiosihteerin lyriikat sivuilta.

Vastaa